Patru ani de la reținerea lui Vlad Filat. Cum au evoluat dosarele ex-premierului în ultimul an

Patru ani de la reținerea lui Vlad Filat. Cum au evoluat dosarele ex-premierului în ultimul an

Acum patru ani, deputații fostei legislaturi votau ridicarea imunității deputatului PLDM și ex-premierului Vlad Filat, la cererea fostului procuror general Corneliu Gurin. Patru ani mai târziu, puterea la Chișinău se schimbă, iar imunitatea le este ridicată și altor cinci deputați. Între timp, fostul premier acordă și primele sale interviuri televizate, din pușcărie, iar dosarul lui este transmis la revizuire. AGORA vă prezintă principalele evoluții în cazul Filat, care s-au produs în ultimul an al detenției sale.

Ianuarie 2019: Chiar la începutul acestui an, procurorii anticorupție anunțau că au finalizat urmărirea penală într-un nou dosar pe numele lui Filat. Acesta este acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în anul 2013. Fostul premier nu și-a recunoscut vina în această cauză, iar avocatul său a afirmat că primul și al doilea dosar ar fi trebuit să se regăsească într-o singură procedură.

Tot în ianuarie, Filat îi scrie Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Acesta îi descrie ultimele evoluții din Republica Moldova, în special vorbind de starea lucrurilor în domeniul justiției.

Publicitate

Februarie 2019: În noul dosar Filat încep ședințele de judecată. Fostul premier a presupus că noul său dosar a apărut „pentru că sunt alegeri”.

Citește și: Detalii despre „noul” dosar al ex-premierului Filat: Învinuirile Procuraturii VS argumentele avocatului

În momentul când a fost întrebat de reporteri de ce nu face declarațiile „care să arunce în aer clasa politică moldovenească”, așa cum a promis anterior, Filat a răspuns: „Dar Dvs. considerați că noi mai avem sistem politic și mai are ce să fie aruncat în aer?”.

Autor:

În februarie, fiul lui Filat, Luca, a fost forțat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline fiind suspectat că banii pe care i-ar cheltui provin din activități ilegale ale tatălui său.

Pe final de lună, dosarul Filat 2 se suspendă până la pronunțarea unei decizii a Curții Constituționale.

Martie 2019: Examinarea dosarului Filat 2 va continua, la Judecătoria Chișinău, decide Curtea Constituțională.

Între timp, avocații lui Filat solicită reviziurea în cazul primului dosar, în care acesta a fost condamnat la nouă ani de detenție. Cererea apărătorilor este respinsă de prima instanță.

Pe finalul lunii, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) respinge toate plângerile privind condiţiile de detenţie ale reclamanţilor din Republica Moldova, între care şi fostul prim-ministru Vlad Filat. CtEDO și-a motivat decizia prin faptul că din 1 ianuarie 2019, oamenii deținuți în condiții inumane pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești.

Aprilie 2019: Noutăți în al doilea fosar Filat. Avocații depun recurs la Curtea de Apel. Filat invocă faptul că i se interzice să discute cu presa.

Citește și: A fost amânată o nouă ședință de judecată în dosarul Filat 2

Mai 2019: Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe și a respins revizuirea hotărârii de condamnare la nouă ani de închisoare în cadrul primului dosar penal. Apărătorii au calificat decizia magistraților drept una ilegală, spunând că o vor contesta la Curtea Supremă de Justiție.

Între timp, deși dosarul Filat 2 se află deja de patru luni pe masa magistraților, aceștia nu purced încă la examinarea propriu-zisă. Avocații ex-premierului nu se grăbesc, spunând că e important ca procesul să se desfășoare corect.

Autor:

Iunie 2019: La Chișinău au loc schimbări politice. PDM pleacă de la guvernare, iar Curtea Constituțională demisioneză in corpore.

Vlad Filat i-a scris o scrisoare publică lui Vlad Plahotniuc. Fostul premier îl face „laș” pe liderul democraților, spunându-i că îi este „milă” de el. „Răspunsurile le vei da mai devreme sau mai târziu în fața oamenilor”, i s-a adresat Filat, adăugând că „până la urmă toți răspund pentru ce au făcut”.

Imediat după asta, în spațiul public încep a apărea zvonuri despre posibila grațiere a lui Filat. Acesta a transmis că nu-și dorește acest lucru.

În aceeași lună, cererea de revizuire a primului dosa Filat a fost respinsă ca neîntemeiată. „Plahotniuc a plecat, dar sistemul a rămas”, a spus fostul premier după pronunțarea deciziei.

Citește și: Vlad Filat, către noul Guvern: „Sunt la dispoziția Comisiei pentru elucidarea fraudei bancare”

Iulie 2019: Apare primul interviul al lui Vlad Filat de la reținerea sa.

„Eu transmiteam mesaje, dar ele nu ajungeau”: Vlad Filat, despre declarațiile care „trebuiau să arunce sistemul politic în aer”

Vlad Filat: Televiziunile afiliate lui Plahotniuc, singurele surse de informare din penitenciar (VIDEO)

Filat, despre Iaralov, Drăguțanu, Șor și discuția de la hotelul Codru: Cea mai mare problemă era că Botnari nu găsea limoncello pentru Leancă (VIDEO)

Condamnarea l-a făcut „alt om”, a spus Filat, după aproape patru ani de arest și detenție.

Ex-premierul a fost întrebat dacă politica se regăsește printre lucrurile pe care vrea să le facă după eliberare. „Nu cred. În modul direct – nu, dar aș vrea ca experiența și cunoștințele mele în domeniu să poată fi utile pentru cei care ar dori. Consultare politică, dacă cineva ar dori, în niciun caz impusă”, a punctat Vlad Filat. August 2019: Apare vestea că pedeapsa lui Filat ar putea fi redusă cu 685 de zile, adică cu aproape doi ani. Cererea apărării sale e admisă la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

În aceeași lună, comisia parlamentară de anchetă privind furtul miliardului l-a audiat pe Filat, în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Potrivit președintelui comisiei de anchetă, Alexandru Slusari, fostul premier ar fi spus că răspunderea pentru inacțiunile juridice o poartă Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Dorin Drăguțanu și Andrian Candu.

Septembrie 2019: În sinteza raportului Kroll 2 oferit de BNM reiese că principalul beneficiar al furtului miliardului a fost fostul președinte al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, iar pe locul doi fostul prim-ministru Vlad Filat.

Octombrie 2019: CSJ a refuzat cererea de rejudecare a cauzei Filat 1. Decizia a fost enunțată de aceiași judecători care l-au condamnat pe ex-premier. Ulterior, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că aceiași magistrați care l-au condamnat pe Filat nu pot participa la rejudecarea cauzelor penale.

Amintim că Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, pentru trafic de influență. Filat a fost arestat în anul 2015, în urma unui denunț făcut de Ilan Șor, primar de Orhei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal