Astfel, la alegerile din 2011, din totalul de candidați pentru funcțiile de primar - 18,9% au fost femei. Procentul a cresut nesemnificativ la alegerile din 2015 și 2019. Costatăm că, pentru alegerile din 20 octombrie 2019, din totalul de candidați -27,1% sunt femei.

„Ceea ce observăm noi este că nu se schimbă prea mult tendința. Chiar dacă este în creștere, vedem că în continuare femeile sunt subreprezentate și partidele nu se grăbesc să desemneze femei pentru această funcție”, a declarat specialista Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache.

Experta a menționat că, dacă tendințele se vor menține, Republica Moldova va atinge ponderea de 40% a femeilor candidate pentru funcția de primar peste trei cicluri electorale, adică în anul 2030. Comparând partidele politice, cele mai multe femei care candidează la funcția menționată sunt din partea Partidului Șor, ceea ce constituie aproape jumătate din candidați -42,2%.
De cealaltă parte, partidul cu cele mai puține femei candidate la fotoliul de primar sunt din partea PCRM -17%.

A fost analizată și ponderea femeilor care candidează independent. S-a constat că aceasta constituie 23,7%, și este este mai mică decât ponderea femeilor desemnate pentru aceeași funcție de către partidele politice.
„Acest lucru arată că femeile sunt mai reticente să candideze fără a avea sprijinul unui partid politic”, a declarat Alina Andronache.

Printre localitățile cu cele mai multe femei care candidează la funcția de primar sunt Anenii Noi- 38,2%, Sângerei-37%, Edineț-36,2%, iar Municipiile Chișinău - cu 15,3% și Bălți cu 4,3% sunt cele mai slab reprezentate de femeile candidat la funcția de primar.

Raportul a fost elaborat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în cadrul proiectului „Susținerea liderismului și participării femeilor în luarea deciziilor în Republica Moldova”, finanțat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Femei și Guvernul Suediei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!