Povestea femeii care a început ca vânzătoare la piață, dar a ajuns să creeze haine cu broderii în stil etno (FOTO)

Povestea femeii care a început ca vânzătoare la piață, dar a ajuns să creeze haine cu broderii în stil etno (FOTO)


De îndată ce intri în atelierul de brodat al Lidiei, îți dai seama că aici se lucrează intens, cu multă bucurie și plăcere. Dulapurile și rafturile sunt pline de stofe colorate, pe cuiere stau rochii și bluze cu broderii în stil etno, iar mașinile de cusut și brodat creează un zumzet energic. Tânăra Lidia Bîrsanu din orașul Sîngerei, cunoscând deopotrivă entuziasmul și dificultățile prin care trece orice antreprenor, este mândră de ceea ce a realizat până acum și își imaginează cum va arăta afacerea ei peste câțiva ani.

Prima experiență ca antreprenor a Lidiei a fost în anul 2008, atunci când a început să vândă la piață haine pentru copii. După o perioadă, văzând că sănătatea nu-i mai permitea să se ocupe cu această activitate și că scăzuseră vânzările, ea a hotărât să-și încerce puterile în alte domenii, mai întâi în contabilitate, apoi în sectorul imobiliar. Într-un final, a urmat cursuri de croitorie, ceea ce a determinat-o să lanseze o mică afacere în luna ianuarie 2015, devenind rezident al Incubatorului de Afaceri din orașul Sîngerei.

„Când deschizi o afacere, foarte mult contează să ai susținerea familiei, să creadă cineva în tine. Atunci când familia crede în tine, tu îți iei aripi și zbori! Iar când doar tu crezi în tine și în ceea ce faci, e foarte greu”, spune Lidia. Deși soțul ei era sceptic față de planurile sale, tânăra antreprenoare nu a renunțat și a participat la un proiect, în cadrul căruia a obținut finanțare pentru procurarea unei mașini de cusut, unei mese de călcat și a unui fier de călcat, a unui birou și câtorva dulapuri. Aceasta a fost de ajuns pentru a pune temelia viitorului său atelier.


După angajarea primelor două cusătorese, atelierul Lidiei a prins viață, iar oamenii au început să solicite servicii de reparație a hainelor. Provocarea cea mare a venit de la verișorul ei, care e profesor de dansuri. El a întrebat-o dacă s-ar apuca de cusut costume naționale, cu broderii în stil tradițional, și ea a acceptat repede această idee. Pentru a realiza această comandă importantă, ea a cumpărat o mașină de brodat din Ucraina. După ce a finisat toate costumele, care au ajuns la ansamblul „Trandafirii” din satul Biliceni, au început să se adreseze și alte ansambluri din raion, iar Lidia a înțeles că și-a găsit nișa.


Cu doi ani în urmă, ea s-a confruntat cu o problemă neașteptată – comenzile din partea ansamblurilor pentru cusutul costumelor naționale erau atât de multe, încât tânăra antreprenoare a fost nevoită să refuze patru ansambluri, deoarece capacitatea mașinii de brodat, pe care o avea atunci, era prea mică pentru a reuși cu toate comenzile. O astfel de situație i-ar fi putut cauza reducerea numărului de clienți, dacă n-ar fi apărut o soluție.

Datorită unui grant obținut în cadrul proiectului „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, implementat de People in Need Moldova în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord și ONG-ul „Pro Cooperare Regională”, Lidia și-a procurat o mașină de brodat modernă. Noua mașină nu doar că lucrează mai repede, dar și brodează pe o suprafață mai mare, dublu față de mașina veche de brodat.


„Granturile sunt binevenite, mai ales atunci când ești la început sau vrei să te pui pe picioare. Cu creditele e mai greu și mai riscant”, spune Lidia, recunoscând că nu s-ar fi descurcat fără acest suport. Pentru ea, acest grant a însemnat trecerea la un alt nivel și impulsionarea afacerii, ceea ce o inspiră să viseze la deschiderea propriei fabrici în viitor și crearea mai multor locuri de muncă. Tânăra antreprenoare din Sîngerei are deja clienții săi fideli, în principal din oraș, pentru care realizează haine personalizate cu broderii originale. În plus, ea primește comenzi din partea grădinițelor și școlilor din sate, pentru care coase costume pe care le poartă copiii.


Lidia Bîrsanu a acumulat suficientă experiență, care îi permite să depășească dificultățile unui antreprenor aflat la început de cale. Dacă inițial ea nu prea știa cum să atragă clienți noi, acum Lidia interacționează ușor cu oamenii și chiar își promovează afacerea pe rețelele de socializare. Fiind energică și perseverentă, ea urmărește și se implică în toate oportunitățile care apar la Incubatorul de Afaceri din Sîngerei, fie că e vorba de instruiri sau participări la expoziții.


„Bucuria cea mare, la sfârșit de săptămână, este atunci când văd omul fericit și mulțumit de haina pe care am cusut-o. Asta e cea mai mare fericire! Nu banii sau salariul, ci faptul că clientului îi place ceea ce am creat pentru el. Asta înseamnă că lucrul meu nu e în zadar”, afirmă Lidia zâmbind.

Exemplul ei poate motiva și alte tinere sau tineri din țară să încerce să-și deschidă o mică afacere, pe care s-o construiască pas cu pas.

Sursa foto: Natalia Rotaru, People in Need Moldova

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Profil de candidat | Circumscripția Nr. 28 Congaz. Află cine sunt candidații la funcția de deputat în cea de-a doua circumscripție din cel mai mare sat din Moldova

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 28 Congaz. Află cine sunt candidații la funcția de deputat în cea de-a doua circumscripție din cel mai mare sat din Moldova

Cinci lucruri pe care (poate) nu le știai despre găgăuzi și autonomia găgăuză (CARDURI)

Cinci lucruri pe care (poate) nu le știai despre găgăuzi și autonomia găgăuză (CARDURI)

Vaccinul călător, în sectorul Ciocana și la Durlești. Oamenii sunt așteptați la punctele mobile pentru a se imuniza

Vaccinul călător, în sectorul Ciocana și la Durlești. Oamenii sunt așteptați la punctele mobile pentru a se imuniza

Advertoriale
EuroCreditBank - ofertă specială pentru a-ți asigura viitorul în agricultură

EuroCreditBank - ofertă specială pentru a-ți asigura viitorul în agricultură

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)
 • 2
  Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției
 • 3
  S-au supărat? Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului. Iată motivul
 • 4
  Se pune pe ordinea de zi a ședinței parlamentare un proiect de lege fără raportul comisie de fond? Grosu: „Cine a elaborat acest Regulament?”(FOCUS)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.