Deputații solicită instanței să răspundă la următoarea întrebare: „În contextul în care Parlamentul Republicii Moldova a adoptat legea potrivit căreia a fost anulat sistemul electoral mixt și a fost revigorat sistemul electoral proporțional, care a intrat în vigoare la 17 august 2019 (...), pe baza cărui sistem electoral urmează a se desfășura alegerile parlamentare anticipate în situația în care acestea vor avea loc?”.
Citește și: Anticipate sau o alianță în Parlament? Ce cred moldovenii că trebuie să se întâmple după alegeri
Litvinenco a ținut să precizeze că sesizarea semnată de el și colegii lui nu înseamnă „că semnatarii sesizării și partidele din care aceștia fac parte se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate”.
„Sesizarea e depusă pentru asigurarea previzibilității procesului electoral și a cadrului normativ aferent acestuia; atât cetățenii Republicii Moldova, cât și actorii politici, organele electorale, societatea în ansambu, trebuie să știe în baza căror reguli urmează a fi organizate alegerile anticipate în cazul în care acestea vor avea loc”, se apără deputații sesizării.
Litvinenco a ținut să spună că, din punctul său de vedere, „nu încape îndoială că, în eventualitatea unor alegeri anticipate, urmează a fi aplicat sistemul electoral proporțional – singurul care este în corespundere cu standardele Comisiei de la Veneția”, a scris deputatul.
Amintim că, în aprilie 2019, în pline negocieri pentru preluarea guvernării, la CC a parvenit o sesizare depusă de trei deputați independeți din Parlament: Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic. Ei au vrut să știe dacă poate sau nu Parlamentul modifica acum sistemul electoral sau pot fi desfășurate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem de vot decât cel mixt.
Curtea, pe atunci condusă de Mihai Poalelungi, a conchis că pentru alegerile anticipate, sistemul electoral de vot nu poate fi modificat. Se întâmpla cu mult înainte ca sistemul electoral mixt să fie anulat prin votul deputaților.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.