Ministra spune că își dorește medicamente accesibile pentru populație și a declarat că va pune accent pe verificarea acordării medicamentelor compensate și a subliniat totodată, că medicamentele nu pot deveni ieftine de tot, iar prețul acestora se formează în funcție de origina lor - dacă sunt originale sau generice.

„Noi vrem să ne concentrăm atenția și asupra medicamentelor compensate. Dar foarte important este să se atingă un nivel ridicat de accesibilitate a medicamentelor”, a spus Ala Nemerenco.

Astfel, curând se planifică o conferință de presă, la care ministra va vorbi despre măsurile legate de ieftinirea medicamentelor. „Noi trebuie să ieșim în fața oamenilor și să le explicăm ce a fost, ce este în prezent și ce le propunem”, a precizat Ala Nemerenco.

Ea consideră că trebuie aprobată o listă a medicamentelor de bază, care să fie și cele mai accesibile pentru populație. Pe lângă asta, ar trebui revizuit mecanismul de compensare a medicamentelor.

„La fel, este un mecanism straniu. A fost făcută o analiză și s-a constatat că nu se compensează cum trebuie. Aceasta este o cale foarte mare spre corupție. Actualmente nu pot fi verificate rapoartele despre cine primește medicamente compensate, cum le raportează, cum sunt plătite. Nu există un sistem informațional”, a continuat Ala Nemerenco.

De asemenea, ministra a menționat că vor avea loc majorări de salarii în domeniul medicinei, însă acest lucru nu poate avea loc înainte de a fi aprobat bugetul pentru anul viitor.

Amintim că, compensarea medicamentelor este una dintre măsurile prevăzute în Proiectul de Modernizare a Sănătății în Moldova, ce are ca scop final îmbunătățirea stării de sănătate și bunăstării populației. Toți cetățenii asigurați au dreptul la medicamente compensate, adică achitate parțial sau integral din bugetul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Totodată, în primele șase luni ale anului curent au fost prescrise şi achitate peste trei milioane de reţete, cu aproape 230 de mii mai mult faţă de perioada similară din 2018. Această creștere se explică în special prin introducerea, din februarie 2019, a medicamentelor oferite în mod gratuit din lista celor compensate parţial din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!