Potrivit anchetatorilor, s-ar fi scos cel puțin 250 de milioane de dolari din Rusia prin intermediul băncilor din Republica Moldova, iar ulterior îndreptați în Elveția. Operațiunea ar fi fost realizată în interesul foștilor coproprietari ai grupului „1520” al Căilor Ferate Ruse. În anchetă figurează un ex-colonel din Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse, Dmitri Zaharcenco.

Potrivit sursei citate, Renat Usatîi „a însoțit procesul în interesul beneficiarilor grupului „1520” - o companie angajată în proiectarea și construcția căilor ferate, un contractant major al Căilor Ferate Ruse. În 2018, compania a depășit lista Forbes a „regilor achizițiilor guvernamentale”, după ce a obținut contracte în valoare de peste 218 miliarde de ruble.

Cum a funcționat schema moldovenească

Două surse familiare cu ancheta au declarat pentru sursa citată că politicianul și omul de afaceri moldovean Renato Usatii, care a lucrat îndeaproape cu proprietarii din „1520”, le-a organizat întâlniri omului de afaceri rus Boris Ușerovici, cu fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.

Schema de spălare a banilor a funcționat astfel: în instanțele moldovenești, companiile ruse au constituit datorii false către agenți economici din Moldova. Ulterior, instanțele de judecată din Moldova au emis hotărâri de achitare a acestor datorii, iar după ce banii au ajuns în R. Moldova, în special în conturi asociate cu Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon deschise la Moldinconbank, au fost trimiși în bănci elvețiene, scrie RBK.ru.

Potrivit materialelor unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestor scheme financiare a fost Alexei Krapivin, fiul lui Andrei Krapivin, consilier al fostului șef al Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin, decedat în 2015. Sursa menționează că pe conturile elvețiene ale lui Andrei Krapivin (companiile „Redstone Financial Ltd” şi „Telford Trading”) au fot transmise 99,3 și respectiv 155,9 milioane de dolari prin intermediul băncilor din Republica Moldova.

Pentru presa din Rusia, Renato Usatîi a infirmat că ar avea vreo legătură cu grupul „1520”. Totuși, Usatîi spune că îi cunoștea pe Ușerovici, Krapivin și Markelov.

Fostul colonel rus Dmitri Zaharov a fost condamnat în luna iunie curent,  pentru corupție, la 13 ani de închisoare, cu achitarea unei amenzi de 117 milioane de ruble.

Cât despre Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, Instanța de judecată de la Moscova a emis mandate de arestare pe numele lor, în luna august. Decizia a fost luată în dosarul în care cei doi sunt cercetați pentru scoaterea ilegală din Rusia a 37 de miliarde de ruble.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!