UPDATE 17 octombrie, 14:05 - Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, CNMI a constatat că la eliberarea avizelor au fost admise încălcări flagrante a legii referitoare la protejarea monumentelor istorice.

„Grădina Publică Ștefan cel Mare, în limitele perimetrului istoric și a structurii sale constituite către anul atribuirii statutului de monument istoric, 1993, este protejată integral, fără a se admite intervenții ce pot afecta autenticitatea și integritatea acestui bun cultural național.

După cum a subliniat dr. Gheorghe Postică, președintele CNMI, proiectul de edificare în perimetrul monumentului istoric Grădina Publică Ștefan cel Mare a unei construcții cu regim de înălțime de 8 niveluri supraterane afectează grav și ireversibil autenticitatea și integritatea monumentului istoric din inima capitalei Republicii Moldova și creează un dezechilibru peisagistic și arhitectural în zona centrală a orașului Chișinău”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

„Referitor la punctul 2 al demersului, privind demararea procesului de înscriere a Cafenelei Guguță în Registrul monumentelor și acordarea de monument de arhitectură, CNMI își va expune opinia pe subiectul atribuirii statutului de monument Cafenelei Guguță în baza examinării Dosarului de clasare care trebuie să fie elaborat de solicitant conform prevederilor legale”, se mai arată în comunicat. 

Demersul poate fi văzut AICI.

Știrea inițială:

„Avem o mare BUCURIE astăzi și ținem neapărat să o împărțim cu toată lumea. În urma demersului pe care l-am depus cu mai multe organizații și activiști/te la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, astăzi la ședința sa ordinară, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a votat ANULAREA AVIZELOR eliberate companiei Regata Imobiliare pentru construcția unui centru multietajat în locul Cafenelei Guguță.

În demersul depus, am solicitat ca avizul pozitiv al Consiliului Național al Monumentelor Istorice din 17 ianuarie 2019 privind construirea unui edificiu (cu destinație - centru social-cultural și de agrement; regim de înălțime proiectat – 8 niveluri supraterane 2S+D+P+7E) și avizul din 19 iulie 2018 cu același obiect să fie REVOCATE”, a scris mișcarea protestatară pe pagina de Facebook.

Potrivit OccupyGuguță, lupta împotriva construcției unui edificiu. 

„Lupta nu este terminată, dar aceasta a fost o bătălie crucială pe care am învins-o pentru păstrarea integrității Grădinii Publice Ștefan cel Mare. Este un pas important în lupta cu acele decizii și autorizații care vin în contradicție cu Legea Ocrotirii Monumentelor și care atentează la integritatea monumentelor istorice și naturale.

Acest succes este al tuturor cetățenilor care și-au adus contribuția la această cauză de-a lungul timpului. Ținem să aducem mulțumiri tuturor celor implicați și în special juristului care ne-a ajutat să scriem acest demers”, se mai arată în mesajul OccupyGuguță.


Potrivit zdg.md, compania „Regata Imobiliare” SRL, care s-a aflat în litigiu cu Primăria Chișinău, a fost sponsorul evenimentului organizat de municipalitate cu ocazia Hramului Orașului.

Amintim că, în luna noiembrie 2018, Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare decizia Curții de Apel Chișinău, prin care o companie imobiliară a fost îndreptățită să privatizeze terenul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” (locul fostei cafenele „Guguță”). Proprietarul ar urma să construiască acolo un imobil de mai multe etaje.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!