„Noi am venit în campanie să apărăm interesele cetățenilor, ne-am luat angajamente indiferent de circumscripție sau partid. Ce rezultat avem în patru luni a activității Guvernului Sandu? În primele patru luni ale Guvernului Filip s-au micșorat numărul autorităților de control de trei ori. Ce a făcut Guvernul Sandu? Zero, absolut nimic. Facilitățile fiscale au fost anulate, au fost anulate taxele mici pentru HoReCa, programele speciale. Scutirile și facilitățile promovate de noi, voi ați venit și le-ați anulat. Ce a reușit Maia Sandu pe politica fiscală? Nimic! Ce investiții au fost aduse în patru luni de zile? Ministrul Economiei știe în general unde e compania Draxelmaer sau Kaufland? Ori el a plecat în SUA pe o lună și a uitat unde e Republica Moldova? Nu s-au creat relații și investiții. Adevărul doare, fiți atât de curajoși și ascultați-l așa cum este, deși e gol-goluț. Asumați-vă eșecul actualei guvernări, în domeniul economic și social. Dacă aveți argumente și curaj, să vină Guvernul Sandu aici și să răspundă la fiecare argument al nostru pe această moțiune de cenzură. Multe sunt de spus, dar bineînțeles așteptăm Guvernul să dea răspuns nu nouă, dar cetățenilor”, a declarat Andrian Candu. 

Potrivit Constituției Republicii Moldova, moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului poate fi iniţiată de cel puţin 26 de deputaţi. Fracțiunea PDM numără în prezent 29 de membri. Trei dintre aceștia, însă, nu au fost nici la o ședință a Parlamentului de la formarea noii majorități. Este vorba de Vlad Plahotniuc, Constantin Botnari și Vladimir Andronachi.  

În cazul în care inițiativa democraților va fi avizată de secția juridică a Parlamentului, moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului se va supune dezbaterii în prima zi de şedinţă plenară a săptămînii următoare, adică cel mai probabil joi, 24 octombrie. 

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă este nevoie de votul majorităţii deputaţilor aleşi, adică cel puțin 51 de voturi. Cu alte cuvinte, democrații au nevoie de încă 25 de voturi. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!