„Se utilizează sistemul de distribuire a mandatelor în baza șirului descrescător. Nu există prag de accedere în consiliul local. Chiar dacă un candidat a luat 10 voturi, oricum el are șanse să devină membru în consiliu”, a declarat Iurie Ciocan.

Fostul membru CEC a precizat că în procesul de numărare a mandatelor de consilier se ia numărul total de voturi valabil exprimate, numărul de voturi atribuite fiecărui candidat și în mod proporțional se distribuie.

„Se face ordinea descrescătoare a voturilor atribuite candidaților și se distribuite câte un vot, câte un vot. E o operație multiplă. Sistemul computerizat de la CEC o face în mod automat”.

Astfel,  fie că vorba despre un consilier independent, fie că este vorba de un partid, aranjarea se face  în ordine descrescătoare pornind de la numărul de voturi obținut. 

Citește și: Podcastul „Bilet în Parlament”: Șampon și balsam 2 în 1. Află pe cine mai alegem când alegem primarul

„În Consiliul Municipal Chișinău sunt 51 de consilieri. Dacă ne uităm pe lista aprobată, putem să vedem- mandatul nr. 1 – atribuit candidatului A, mandatul nr. 2 – atribuit candidatului B, mandatul nr.3 – iar la partidul A și tot așa. Adică nu vin consecutiv primele 15 la un partid, următoarele 10 la alt partid. Se face distribuirea sunt formă de împărțire matematică a numărului total de voturi date la alegerile respective, la numărul de voturi obținut de fiecare candidat. Astfel se obține o listă de consilieri, dar ea nu va fi ca la parlamentare – partidul X a luat atâtea mandate, partidul Y – atâtea mandate. Ei vor fi mixați, iar criteriul de bază este numărul de voturi acumulate”, a mai spus Iurie Ciocan.

Aici puteți vedea un exemplu ipotetic:

Astfel, deși Partidul 1 are în total 1066 de voturi, numărul de voturi al Partidului 3 împărțit la doi e mai mare decât numărul total de voturi acordate Partidului 1. Respectiv, Partidul 3 va primi mai multe mandate în consiliu.

Mandatele de consilier pentru consiliile raionale, orășenești, municipale  se atribuie de către consiliile electorale de circumscripție.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!