Ghidul cetății își amintește cum a aflat că fortăreața medievală va fi renovată din bani europeni

„Domnul președinte, Mircea Martiniuc atunci, a mers la un risc și a plătit 100 de mii pentru proiect. Am mers mai departe la concurs și am câștigat 3 milioane de euro, un proiect european de restaurare al Cetății Suceava, Hotin și Cetatea Sorocii – bijuterii medievale. Proiectul nostru era simplu – turnul de la intrare, care suferea cel mai mult, și acoperișurile, fiindcă sute de ani a plouat în turnuri și ele au suferit foarte mult de umiditate.


„La a doua etapă, că mai avem un proiect care este la Uniunea Europeană (dacă a da Dumnezeu ca să câștigăm) ne dorim ca aceste beciuri-depozite să fie restaurate, fiindcă suferă și din cauza vizitatorilor, dar și a timpului de afară”, ne-a declarat Nicolae Bulat, istoric, directorul Cetatea Soroca.


Tinerii Ambasadori Europeni au admirat cetatea, apreciind semnificația monumentului istoric pentru întreg arealul cultural european.

Cetatea Soroca este un monument istoric foarte important pentru orașul nostru ți pentru țara noastră. Acesta atrage anual mulți turiști. Fortăreața a fost recent renovată. Acest lucru a fost posibil grație finanțării partenerilor noștri din Uniunea Europeană și acum la cetate vin și mai mulți turiști. Și astăzi Cetatea Soroca este unul dintre simbolurile principală a țării noastre, o carte de vizită”, ne-a spus Ilie Prodan, Tânăr Ambasador European în Republica Moldova, originar din Soroca.

Cetatea Soroca își mai așteaptă vizitatorii în acest an până la 30 noiembrie 2019.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!