„Oamenii care au fost interogați - mă refer la domnul Carp, sau la domnul Reniță, ei au semnat această declarație. Normal că asupra lor nu s-au făcut presiuni. Este vorba despre membrii de partid cărora li s-a spus clar că dacă semnează vor fi excluși din partid”, spune Octavian Țîcu.

De cealaltă parte, deputații din Blocul ACUM spun că nu au văzut inițiativa legislativă și neagă că ar exista intimidări.

„Țîcu este în campanie electorală. Este un fals grosolan acest lucru. Nu a fost nicio discuție despre acest subiect. Domnul Țîcu ar trebui să-și caute de treabă. În funcția sa de deputat nu a făcut nimic, fiind și vicepreședinte al comisiei mass-media, mai ales în situația în care avem lucruri foarte complicate care se întâmplă la Consiliul Audiovizualului”, spune deputatul fracțiunii PAS, Radu Marian.
„Nu am discutat acest subiect. Cu atât mai mult este clar că nu are cine să pună presiune. Este o aberație”, afirmă un alt deputat al aceeași fracțiuni, Sergiu Litvinenco.
„Cu siguranță nu sunt nici un fel de intimidări pe interior și niciun fel de presiune. El trebuie să vină și să depună actul la fracțiunile parlamentare și atunci noi cu toți vom analiza în interiorul fracțiunii cum se întâmplă de obicei. Până acum nu s-a întâmplat lucrul acesta, deci vorbim despre nimic”, crede deputatul fracțiunii parlamentare PAS, Vladimir Bolea.

Totuși, doi deputați din Blocul ACUM susțin inițiativa. „În privința lui Igor Dodon sunt suficiente motive și suspiciuni rezonabile de a crea această comisie în Parlament. Imediat după ce am aflat că domnul Țîcu a inițiat-o, am și semnat-o”, spune deputatul Iurie Reniță.
Sunt și deputați care critică proiectul de lege. „În ceea ce ține de această inițiativă - este una primitivă, banală și nu o să aibă nicio promovare în Parlament. El înțelege aceasta foarte bine”, crede socialistul Vlad Batrîncea.

Alți deputați ar susține proiectul, dar nu l-au văzut. „Domnul Țîcu nici nu a fost la noi să ceară susținere. Dacă va veni și va cere susținere prin semnătură - vom examina. Nu excludem că o să susținem, dar este inițiativa dumnealui” spune deputatul Partidului Democrat, Serghei Sîrbu.

Totodată, Octavian Țîcu a venit în cadrul ședinței plenare din 17 octombrie. Deputatul a îndemnat, repetat, colegii din Blocul ACUM să semneze inițiativa legislativă. 

Amintim că deputatul în Parlament, Octavian Țîcu a anunțat că a înregistrat o Inițiativă Legislativă cu privire la constituirea unei Comisii de anchetă „pentru investigarea acțiunilor de trădare de patrie comise de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon”. „Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public din care a rezultat că președintele R. Moldova, Igor Dodon ar fi primit sume impunătoare din Federația Rusă pentru a finanța activitatea unor partide politice și pentru a promova interesele rusești în R. Moldova, este nevoie de inițierea unei anchete pentru elucidarea unor circumstanțe de fapt și de drept în acest caz”, și-a argumentat deputatul proiectul de lege. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!