Poetry Hub Moldova – un pas spre modernizarea industriei culturale din Republica Moldova sau o simplă inițiativă fără rădăcini?

Poetry Hub Moldova – un pas spre modernizarea industriei culturale din Republica Moldova sau o simplă inițiativă fără rădăcini?

Mulți dintre noi au scris versuri în caietele de la școală, în agende personale sau în scrisori de dragoste. Unii și acum scriu, dar din păcate nu prea au ce face cu ele în realitățile actuale. Un grup de tineri entuziaști au inițiat un proiect îndrăzneț numit PoetryHub prin care le oferă posibilitatea tinerilor poeți să prezinte publicului larg creațiile lor. Despre scopul și izvorul inspirației acestui proiect am discutat cu liderul acestui grup Petru Raico.

„Am decis sa deschid acest hub fiindcă îmi doream, cam de pe la vârsta de 18 ani, să fiu într-un grup sau o uniune de poeți, unde să pot face cunoștința și să mă dezvolt împreună cu alți poeți în această direcție. Sigur că poezia e cea care m-a inspirat în primul rând, însă, scenariul pentru primul eveniment a fost scris pentru a susține unul din examenele care le-am susținut în primul an de academie. În continuare, desigur, mă inspira anume poeții care s-au alăturat și se alătură proiectului. Ei sunt motorul la tot ceea ce este și va fi în cadrul proiectului”, ne-a spus Petru Raico, liderul grupului.

Misiunea Poetry Hub Moldova este crearea unei platforme puternice de susținere și dezvoltare a tinerilor poeți, unde toți cei alăturați proiectului să aibă oportunitatea să se dezvolte și chiar să poată câștiga bani pentru a trăi din arta de a scrie poezie.

„Din punct de vedere economic Poetry Hub Moldova, fiind o Asociație Obștească, va fi din start focusată pe sponsorizări și propuneri de proiecte, apoi în cadrul hub-ului poeții vor beneficia de diferite ateliere de formare. Membrii noștri vor putea  participa la evenimente organizate de noi, dar și să-și comercializeze poeziile pentru piese muzicale. Un procent din acest câștig va reveni proiectului pentru menținerea și dezvoltarea hubului. Dacă vorbim de factorul politic, atunci sunt convins că ne va influența mult în continuare, anume din cauza că avem un sistem centralizat în țară, unde politica dictează practic tot. Principalul este ca proiectul să rămână apolitic și să fie focusat pe dezvoltarea poeților și a poeziei. Pe zi ce trece suntem tot mai mulți și asta este minunat, însă, având în vedere faptul că toți suntem personalități și avem fiecare păreri proprii, crearea platformei de comunicare ne oferă oportunitatea să rezolvăm orice problemă prin expunerea ideilor contradictorii”, a mai adăugat Petru.


În viitorul apropiat, membrii PoetryHub planifică organizarea unor evenimente în România și Ucraina. „Următorul pas va fi deja crearea hub-ului în sine, prin căutarea de finanțare și susținere pentru a avea un acoperiș comun unde ne vom putea vedea și interacționa cu tinerii poeți prin desfășurarea sesiunilor de formare și dezvoltare. Îndemnul meu pentru tineri este sa creadă în ceea ce iubesc și să iubească ceea ce cred și totul va fi la superlative”, a conchis liderul proiectului.Mai jos vedeți și părerile câtorva membri ai acestui grup.

Roman Andriiv: „PoetryHub este o platformă care are ca scop popularizarea poeziei tinere în societate și creșterea gradului de culturalizare a acesteia. Multe persoane, mai ales în adolescență, scriu versuri. Însă majoritatea, odată cu vârsta adultă renunță la aceasta fiind copleșiți de cotidian, griji, probleme sau alte preocupări. S-au adaptat la societate, pentru că așa e mai comod. Totuși, eu continuu să rămân un visător și consider că acel copil din noi, adolescent îndrăgostit sau tânăr rebel, merită să-l păstrăm indiferent de vârsta ce o avem. Să-l păstrăm, să-l cultivăm și uneori să îi dăm frâu liber, în manifestarea sa, prin emoții, stări, epitete, metafore, cotidian și vis, codificate în cuvinte, imagini, versuri. Am ales să fiu parte a PoetryHub deoarece acest club îți oferă posibilitatea să cunoști alți visători care văd fericirea sau cotidianul, într-un mod aparte, diferit de ceilalți, îți oferă posibilitatea să îți faci visele auzite, să împărtășești ceea ce scrii cu alți oameni. Mă inspiră situațiile sau stările ce le trăiesc zi de zi, practic tot ceea ce scriu are la bază situații reale care s-au întâmplat fie cu mine, fie cu cineva din cunoscuții mei. Sunt foarte autocritic față de ceea ce scriu, însă pe viitor sper să adun suficiente poezii, ce le-aș considera eu suficient de bune pentru un volum de debut.”


Dumitru Rău: „Poetry HUB este o echipă de eroi ai scrisului. Sunt tinerii care vor să iasă de după cortină și să facă poezia la modă, indiferent de stil, cuvinte sau gen. Suntem o echipă care nu se bazează pe talent dar pe realitățile și subtilitățile societății de azi și transformăm totul într-o realitate crudă a versurilor. Și da, suntem copii, creștem în fiecare zi, unul pe umărul celuilalt, unul din poezia celuilalt. Suntem o familie a scrisului, muzicii și artei. Vrem să creștem și mai mult. Vrem să facem poeții auziți, de asta există PoetryHub, pentru cei care scriu cu adevărat.”


Olga Capbătut: „Sunt în PoetryHub Moldova pentru că anume aici am cunoscut și m-am împrietenit cu oameni ce prezintă interese, principii și valori comune. Fiecare membru creează și vede lucrurile diferit, iar acest fapt ne face să fim o echipă excelentă. Poezia este un loc de refugiu pentru gândurile și stările mele, astfel versurile mele adesea abordează realități pe care în mod normal le trecem cu vederea sau nu le dăm importanța cuvenită. Pentru viitor mi-am propus să călătoresc cât mai mult, fapt care cel mai probabil o sa mă inspire spre a crea în continuare ceva frumos!”


Vitalie Șega: „Un know-how pentru Republica Moldova, nu de aceea că la el participă tineri, nu de aceea că acești tineri doar gustă din pomul vieții, strâng bobul de viță de vie și află că uneori e acru uneori dulce. E un proiect unde se va află alfa și omega, rădăcina. Era o zicală că poezia a pornit așa încet ca un bătrânel din iubire prin lume și tot poezia a și reflectat iubirea. Rimele sunt ca rândunele ce pleacă la unii poeți în țările calde, ca apoi să revină, la alții nu mai revin rămân impresiile, emoțiile poprii de piele ce transpiră și se excită de senzualitatea versurilor pe care le aud, pe care le vei auzi și tu daca vei ține cont de Proiectul PoetryHub: un nou grup de tineri ce încearcă să ude un cactus vechi al poeziei. Întrebarea e dacă el va putea să răsară în localurile din Chișinău, printre sunete de ghitară, solo la microfon, în stund-up, de ce nu şi show cu cei ce scriu. Poetry Hyb e o formație alternativă de scriere a poeziei, dar modul de punere pe tavă a fileului de rimă e același, e pentru urechile celor ce doresc să asculte poezie.”

* Autor: Carolina Buimestru, Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Vezi și aceste știri
Chironda explică din ce motive sunt defrișați arborii de pe strada Bănulescu-Bodoni: „Nu ne permitem să irosim banii pe lucrări necalitative”

Chironda explică din ce motive sunt defrișați arborii de pe strada Bănulescu-Bodoni: „Nu ne permitem să irosim banii pe lucrări necalitative”

Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Iată care sunt semnele ce le diferențiază (CARDURI)

Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Iată care sunt semnele ce le diferențiază (CARDURI)

Două categorii de aparate de zbor, „Jucărie” și „Aeromodel”, nu vor avea nevoie de autorizația ACC pentru operare. Iată noul regulament

Două categorii de aparate de zbor, „Jucărie” și „Aeromodel”, nu vor avea nevoie de autorizația ACC pentru operare. Iată noul regulament

Advertoriale
Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

5 lucruri esențiale pentru un elev sau viitor student! Le poți comanda rapid de pe Rozetka.md

5 lucruri esențiale pentru un elev sau viitor student! Le poți comanda rapid de pe Rozetka.md

Moldtelecom va mări de patru ori acoperirea rețelei LTE 4G în țară până la sfârșitul anului 2020

Moldtelecom va mări de patru ori acoperirea rețelei LTE 4G în țară până la sfârșitul anului 2020

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ed Sheeran va deveni tată! Artistul s-a retras pentru a se bucura de viața de familie
 • 4 sfaturi practice care o să-ți ușureze munca în bucătărie
Cele mai populare
 • 1
  Proteste în Belarus: Forțele de ordine au început să tragă în casele oamenilor (VIDEO/FOTO)
 • 2
  Belarus: Circa 250 de femei îmbrăcate în alb au format un lanț, în Minsk. Acestea stau în tăcere, cu flori în mâini
 • 3
  Dodon: În R. Moldova sunt confirmate patru cazuri de reinfectare cu COVID-19. Imunitatea colectivă în țările UE e de 3%
 • 4
  Președintele anunță deschiderea unui cont pe care persoanele care doresc să susțină agricultorii din Moldova pot face donații
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.