„Să fie stabilită o perioadă de probă de 2-3 ani. În acest răstimp să vedem câte încălcări minore poate comite un candidat și după aceasta să primească un carnet de conducere cu drept definitiv. Aceste practici sunt implementate în Europa, în țările mai dezvoltate din America”, a declarat șeful Departamentului Înmatriculare a mijloacelor de transport și Calificare a Conducătorilor, Gheorghe Crețu.

 De asemenea, Crețu a precizat că un alt plan pe care îl are instituția de examinare și calificare a șoferilor este să propună introducerea conducerii asistate în primul an de la obținerea permisului de conducere:

„Pe o perioadă de probă este permisă conducerea asistată. Asta e pentru cazul în care conducătorul începător are dreptul să fie la volan numai în prezența altui conducător care are o anumită experiență”.

 Un alt obiectiv care ar avea scopul de a disciplina șoferii începători este înăsprirea condițiilor de deținere a permisului de conducere.

„După ce ați primit permisul de conducere, dacă în decurs de un n-ați comis o încălcare majoră, aveți șansa să vă prelungiți termenul de candidat pentru încă un an. În următorul an dacă aveți limita de încălcări, aveți șansa să rămâneți fără carnet”, a spus Crețu.

 În Registrul de Stat al Conducătorilor de vehicule sunt înregistrați 524 703 de șoferi care dețin categoria B. Dintre aceștia 308 332 sunt bărbați și  216 371 sunt femei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!