Proiectul a fost prezentat de șeful comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco.

„Începând cu 2016, PD a elaborat legi așa încât conducătorii autorităților publice autonome, aflate sub controlul Parlamentului sau altor structuri, să nu poată fi demiși chiar dacă încalcă legea. Ei și-au numit în funcție toată clientela de partid, iar cei numiți pun piedici noii guvernări. ACUM va înregistra un proiect de lege care să responsabilizeze acești oameni astfel încât să se poată face revocarea lor atunci când ei nu-și îndeplinesc atribuțiile”, a spus Litvinenco.

Litvinenco a subliniat că modificarea legală se referă, în special, la CNPF, Consiliul Concurenței, Consiliul Audiovizualului, Serviciul pentru Combaterea Spălării Banilor, ANI, ANRE și Agenția pentru Soluționarea Contestațiilor.

Citește și: Consiliul Audiovizualului și cel al Concurenței ar urma să rămână cu mai puțini membri. Actualii conducători și-ar putea pierde fotoliile

Deputatul afirmă că Parlamentul va avea posibilitatea să evalueze activitatea șefilor acestor instituții și să dispună demiterea lor, în cazul în care vor crede că aceștia nu-și îndeplinesc atribuțiile. 

Două instituții vor fi vizate mai mult decât altele. „Noi propunem restructurarea Consiliului Audiovizualului, să fie micșorat numărul de membri de la nouă la șapte. De asemenea, recomandăm reducerea numărului membrilor Consiliului Concurenței, de la cinci la trei. Sunt două instituții fundamentale care au avut suficient timp să demonstreze, după schimbarea puterii, că s-au lepădat de Satana și de Plahotniuc. Dar nu am văzut asta la niciuna dintre instituții”, a spus Litvinenco. 

Proiectul presupune și încetarea mandatelor membrilor acestor două instituții odată cu votarea acestei modificări.

Concursurile de selectare a noilor șefi vor fi organizate de comisii de concurs create de comisiile parlamentare. Sergiu Litvinenco promite că în aceste comisii nu se vor regăsi persoane cu afiliere politică.


Menționăm că intenția de a înregistra această inițiativă a fost manifestată încă în luna august, însă proiectul nu a mai ajuns să fie votat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!