În total în campania electorală pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 au fost refuzați spre înregistrare cel puțin 12 candidați. Dintre aceștia, 10 erau candidați independenți.

„Avem prevederi legale, care din punctul nostru de vedere sunt contradictorii. Atunci când vine vorba de alegerile locale prioritate trebuie să aibă normele legale care țin de aceste alegeri, care prevăd că semnăturile se colectează pe teritoriul circumscripției corespunzătoare. Nu e menționat direct localitatea. Un alt articol spune că listele electorale trebuie să fie întocmite pe localități. Practica neuniformă a dus din contra la înregistrarea altor concurenți electorali. Am atestat cel puțin șase cazuri în care organele electorale au interpretat cu bună credință normele articolelor în cazul concurenților care au colectat pe o singură listă semnături ale alegătorilor din diferite localități”, a declarat în context directorul de programe al Promo-LEX, Pavel Postică. 

Amintim că fostul primar general interimar al capitalei Ruslan Codreanu nu a fost înregistrat în cursa electorală, deoarece o parte dintre semnăturile pe care le-a adunat în susținerea sa ar fi fost introduse cu abateri. Codreanu a contestat ulterior decizia și la Comisia Electorală Centrală, dar și în instanțele de judecată, fără a avea, însă, sorți de izbândă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!