Beneficiarii pașaportului diplomatic pot folosi actul doar în scop de serviciu. Totuși, în timp, au fost înregistrate mai multe nereguli legate de utilizarea abuzivă a acestui act. În contextul mai multor nereguli, Șeful Poliției de Frontieră a dispus, recent, verificarea și retragerea pașapoartelor diplomatice expirate.

„Demnitarii noștri sau foști demnitari, la trecerea frontierei, în punctele de trecere la noi, trec ca și cetățeni, prezentând pașaportul simplu, iar la intrarea în România sau pe aeroport, prezintă pașaportul diplomatic. În cazul acesta el păstrează pașaportul după sine și se folosește de privilegiile acestui pașaport de culoare neagră. Evident că diplomaților li se dă o prioritate la trecerea frontierei de stat însă aici noi putem să facem într-un mod mai lumesc sau mai apropiat de firul ierbii fără să punem piste separate în punctele de trecere”, spune Rosian Vasiloi, șef Poliția de Frontieră.

Am întrebat deputații dacă ar aproba reducerea listei de beneficiari

Conform legii, pașaport diplomatic pot avea persoane care se regăsesc în 30 de categorii de beneficiari, așa încât în circuit la 1 octombrie 2019 sunt înregistrate 665 de pașapoarte diplomatice. În listă celor ce-l folosesc figurează inclusiv, deputații și miniștrii. Am întrebat deputații cât de des folosesc acest pașaport și dacă ar aproba o reducere a listei de beneficiari.

„Pentru mine nu este nici o problemă să renunț. Pentru mine nu este un mare folos. Vă asigur că în cadrul tuturor procedurilor noi stăm tot așa în rând. Eu voi susține, eu voi fi pentru această inițiativă”, spune Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari.

„Din punctul meu de vedere nici un deputat nu trebuie să dețină nici imunitate nici pașapoarte diplomatice. În calitatea mea de ministru am deținut un pașaport diplomatic și pot să vă zic cu certitudine că atunci când este vorba de deplasări de serviciu, când ești în grabă, când ai nevoie de conexiuni scurte atunci este un lucru care te ajută, în rest dacă se constată că lista este prea mare eu voi fi prima care voi susține să fie redusă”, spune Ruxanda Glavan, deputat PDM.

„Eu am pașaport diplomatic, dar vreau să vă spun că atunci când merg undeva practic niciodată nu-l folosesc din simplul motiv că el nu dă mare prioritate. Așa că dacă ar fi o inițiativă cu mare plăcere am putea să votăm pentru minimalizarea la maxim a cercului de persoane care ar putea să-l folosească”, spune Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

Deputații ar renunța, dacă inițiativa ar fi argumentată

Unii aleși ai poporului spun că s-ar lăsa convinși să renunțe la act cu mai multe argumente, fie invocă obișnuința.

„Eu aș susține în condițiile în care m-ar convinge că este oportun, pentru că pașaportul în sine nu doar prezumă trecerea liberă a frontierei cum pretind alții. Deținătorul acestui pașaport fiind într-o țară străină se poate adresa cu o solicitare autorităților să i se acorde un suport imediat. Cred că ultima oară l-am folosit vreo doi ani în urmă, trei. În rest în deplasări, chiar și în deplasările oficiale, eu îl prefer pe acesta al nostru”, spune Grigore Novac, deputat PSRM.

„Păi bine dar așa a fost dintotdeauna. Foarte rar, în foarte puține aeroporturi prin care eu am mers, este posibilitatea să treci prin coridorul acesta diplomatic. Din 10 plecări am avut o dată, o singură șansă să trec prin coridor diplomatic. Dar așa e mai mult o formalitate acest pașaport. Că el există, probabil că este nevoie, e o practică internațională”, argumentează Bogdan Țîrdea, deputat PSRM.

Sunt și deputați care recunosc că folosesc pașaportul diplomatic de fiecare dată

„Când merg în deplasări de serviciu, tot timpul îl folosesc pentru că asta mă ajută mai repede să trec prin acest ghișeu oferit diplomaților, pentru că diplomații în exercitarea atribuțiilor de serviciu călătorind foarte des, având întâlniri foarte importante cu omologii lor, e important să nu stea la coadă să piardă banii plătitorilor de impozite să-i aștepte omologii lor, dar să poată trece mai repede. Pentru asta sunt gândite”, este convins Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popușoi.

Conform legii, de pașapoarte diplomatice pot dispune:

Preşedintele Republicii Moldova
Preşedintele Parlamentului
Prim-ministrul
Deputaţii în Parlament

Preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei

Membrii Guvernului
Preşedintele Curţii Constituţionale
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii
Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie

Avocatul Poporului Avocatului Poporului pentru drepturile copilului

Preşedintele Curţii de Conturi
Procurorul General
Președintele Consiliului Superior al Procurorilor

Directorul general al Serviciului Vamal
Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate
Consilierii Preşedintelui R. Moldova

Secretarul general al Aparatului Preşedintelui R. Moldova
Secretarul general al Guvernului
Secretarul general al Parlamentului
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei
Consilierul Primului-ministru în domeniul cooperării externe

Personalul diplomatic al aparatului central al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene
Personalul diplomatic şi consular al misiunilor diplomatice ale R. Moldova peste hotare
Personalul diplomatic al misiunilor R. Moldova de pe lîngă organismele internaţionale

Reprezentanţii R. Moldova în organismele internaţionale

Curierii diplomatici
Soţiile/soţii Preşedintelui R. Moldova, Preşedintelui Parlamentului, Primului-ministru, ministrului afacerilor externe şi integrării europene;

Foștii Șefi de Stat, Preşedinți ai Parlamentului, Prim-miniștri

Preşedinții Prezidiului Sovietului Suprem al R.S.S.Moldoveneşti

Soţii/soţiile acestora
Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari ai R. Moldova

Soţii/soţiile acestora
Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove
Agentul guvernamental la CEDO
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie
Conducătorii de instituţii numiţi de Parlament

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!