Transparency International Moldova: Comerțul cu cetățenia R. Moldova a fost lansat pentru obținerea rentelor din spălări de bani

Transparency International Moldova: Comerțul cu cetățenia R. Moldova a fost lansat pentru obținerea rentelor din spălări de bani
Foto: sputnik.md

Scopul real al programului de acordare a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție era obţinerea rentelor din spălări de bani la nivel internaţional, susține Transparency International – Moldova, într-un raport privind riscurile unor programe Golden Visa netransparente, scrie Mold-street.com.

Raportul „Porțile spre Europa: Comerț cu cetățenie de Moldova” a fost elaborat în contextul unui efort comun al Transparency International și Global Witness de identificare a riscurilor pentru Uniunea Europeană din promovarea schemelor de cetățenie și reședință, oferite persoanelor terțe, încorporat în raportul „European Getaway: Inside the Murky World of Golden Visas”.

Ce state UE oferă reședință în schimbul investițiilor

Conform raportului, majoritatea țărilor UE, în care astfel de scheme sunt implementate, oferă în schimbul unor investiții reședință. Doar 4 țări (Austria, Bulgaria, Cipru și Malta) oferă cetățenie, Bulgaria fiind deja determinată să se dezică de acestea.

Ulterior, în februarie 2019, Comisia Europeană a prezentat Parlamentului European și Consiliului European un Raport privind Schemele de cetățenie și reședință în UE, care scoate în evidență următoarele aspecte problematice:

• securitatea: verificările solicitanților nu sunt suficient de temeinice, iar sistemele de informații centralizate ale UE, cum ar fi Sistemul de informații Schengen (SIS), nu sunt utilizate atât de sistematic pe cât ar trebui;

• spălarea banilor: sunt necesare verificări mai detaliate („procesul de diligență”) pentru a se asigura faptul că normele privind combaterea spălării banilor nu sunt eludate;

• evaziunea fiscală: este necesar un control sistemic pentru neadmiterea profitării de către persoanele fizice de a beneficia de norme fiscale privilegiate;

• transparența și informarea: nu există informații clare cu privire la modul în care sunt gestionate sistemele, numărul de cereri primite, aprobate sau respinse, originea solicitanților. Statele membre nu fac schimb de informații referitoare la solicitanți și nu se informează reciproc cu privire la solicitanții respinși.

Programul poate duce la suspendarea de către UE a regimului fără vize

Cu referire la Republica Moldova, raportul Comisiei Europene indică asupra faptului că cetățenii Republicii Moldova au obținut dreptul de ședere pe durată scurtă în UE, beneficiind de regimul liberalizat de vize din 2014, iar autoritățile au pus în aplicare din 2018 o schemă de dobândire a cetățeniei prin investiții.

Unele țări terțe (din afara UE) sau companiile contractate în implementarea programelor de cetățenie prin investiții au promovat schemele argumentând avantajul de liberă circulație și acces în UE. Astfel, apar căi de ocolire a procedurilor legale din Acordul Schengen.

Deși UE respectă dreptul suveran al țărilor terțe de a decide asupra procedurilor naționale de naturalizare, accesul fără vize în UE nu trebuie folosit ca un instrument de condiționare a investițiilor individuale cu obținerea cetățeniei.

Respectiv, în ceea ce privește țările terțe care instituie sisteme similare, cu posibile implicații asupra securității UE, reiese un angajament al Comisiei Europene de monitorizare a sistemelor de acordare a cetățeniei pentru investitori din țările candidate și potențial candidate, ca parte a procesului de aderare la UE. În cadrul mecanismului de suspendare a vizelor, Comisia va monitoriza, de asemenea, impactul acestor sisteme puse în aplicare de țările care beneficiază de un regim de călătorii fără viză în UE, se arată în raport.

Programul moldovenesc, similar celui maltez

Potrivit Transparency International – Moldova, programul de cetățenie prin investiții promovat în Republica Moldova este, în mare parte, similar cu modelul maltez, care a fost subiect al unor critici dure din partea politicienilor europeni de rang înalt.

De exemplu, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani spunea în anul 2017 că, Comisia europeană trebuie să ia atitudine faţă de schema controversată de acordare a cetăţeniei malteze, având în vedere problemele ce ţin de nerespectarea principiului supremaţiei legii în această ţară.

Citește continuarea pe Mold-street.com.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Kievul în beznă: Locuitorii vor avea electricitate câte 2-3 ore de două ori pe zi

Kievul în beznă: Locuitorii vor avea electricitate câte 2-3 ore de două ori pe zi

Ucrainenii trebuie să se pregătească pentru un alt atac masiv cu rachete începând de astăzi, anunță Ministerul de Interne din țara vecină

Ucrainenii trebuie să se pregătească pentru un alt atac masiv cu rachete începând de astăzi, anunță Ministerul de Interne din țara vecină

Protest organizat de Partidul Șor în fața Procuraturii Generale: Pancarte, un ecran mare și cordon de polițiști (LIVE)

Protest organizat de Partidul Șor în fața Procuraturii Generale: Pancarte, un ecran mare și cordon de polițiști (LIVE)

Advertoriale
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară

Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

EMISIUNI
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
  Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
Cele mai populare
 • 1
  Preţul petrolului s-a prăbuşit peste noapte și a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni
 • 2
  Ministrul eston al apărării: Rusia nu a fost slăbită în mod grav de război până în prezent
 • 3
  Poliția anunță că pe 28 noiembrie va avea loc un nou protest în fața Procuraturii Generale
 • 4
  Compania ucraineană Energoatom afirmă că rușii s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.