Amintim că în luna noiembrie 2018, Parlamentul a aprobat în lectură finală modificările legislative prin care a fost exclusă ziua tăcerii. Astfel că pentru parlamentarele din februarie, agitația electorală a fost  interzisă cu o zi înainte și în ziua alegerilor. Deși inițial proiectul prevedea o rază de 100 de metri de la secția de vot, zonă în care agitația urma să fie limitată, democrata Valentina Buliga a propus un amendament prin care această restrângere a fost exclusă. Asta după ce premierul Pavel Filip a spus că această prevedere este mai mult „o problemă” decât o soluție.

Totuși, după ce am asistat în 2019 la un scrutin electoral în care Ziua Tăcerii a fost eliminată prin lege, iar candidații își puteau face reclamă chiar înaintea scrutinului,  în luna septembrie, Comisia Electorală Centrală a decis să revină la vechea practică

Astfel, potrivit noilor prevederi, instituţiile mass-media nu vor mai avea dreptul să difuzeze informaţii cu tentă electorală în ziua scrutinului şi în ziua precedentă alegerilor. Noile reglementări au fost incluse în regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare noi, din 20 octombrie 2019.

„Pe lângă agitaţie este aşa o normă: antiagitaţie, adică promovarea unei informaţii sau idei, care vine să determine alegătorul să-şi formeze o opinie negativă despre un anumit concurent electoral, ceea ce este o imixtiune în zilele tăcerii din partea instituţiilor medicatice”, a declarat Maxim Lebedinschi, secretarul Comisiei Electorale Centrale.

Continuarea agitaţiei electorale în zilele menţionate de către mass-media, concurenţi electorali şi cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi se sancţionează cu amendă, de până la 1500, aplicată persoanei fizice, şi cu o amendă de cel mult 2500 de lei, aplicată candidatului electoral. 

Agora va urmări îndeaproape alegerile locale din țară și vă va prezenta în timp real cele mai noi informații. Fiți alături de noi!

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!