Liderul regional catalan cere un nou referendum privind independența față de Spania, scrie b1.ro

„Îndemnăm premierul în funcție al guvernului spaniol să se așeze la masa negocierilor pentru discuții”, le-a spus Torra reporterilor, adăugând că violențele din această săptămână nu au scos în lumină natura pașnică mișcării catalane de independență.

„Violența nu a fost și nu va fi niciodată stilul nostru, nici în Barcelona, nici în Tarragona, nici în Lleida, nici în Girona”, a mai spus el, referindu-se la orașele catalane prinse în turbulențele sociale din ultimele zile.

Barcelona a trecut prin cea mai grea seară de proteste din ultimele decenii, vineri, când tineri mascați au blocat drumurile cu tomberoane în flăcări, aruncând cu pietre în forțele de ordine, care au răspuns și ele pe măsură. Poliția a folosit bastoane, tunuri cu apă și gaze iritante pentru a le face față protestatarilor dezlănțuiți. La începutul acestei săptămâni, Quim Torra spunea că în Catalonia ar trebui demarat un nou vot privind independența față de Spania Sâmbătă, el a adăugat că voința oamenilor trebuie respectată.

„Vom merge cât de departe ne-o cere poporul Cataloniei”, a subliniat liderul regional pro-independență al Cataloniei.


Noaptea de vineri, 18 octombrie, este considerată cea mai violentă noapte de proteste din Barcelona, din ultimele decenii.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!