Potrivit rezultatelor preliminare, din cele 51 de fotolii libere în Consiliul Municipal Chișinău, 22 vor fi ocupate de socialiști. 


Partidul Socialiștilor din Republica Moldova: oameni de afaceri, foști deputați și mame

În afară de Ion Ceban, în gestionarea treburilor capitale se vor implica: Vasili Chirtoca, Svetlana Popa, Dinari Cojocaru, Iurie Harmelin, Alexandr Odințov, Alexandr Comarov, Ghenadie Botnaru, Eugenia Ceban, Marina Radvan, Serghei Afanasenco, Vitalie Mucan.

Unele nume sunt noi, alți aleși însă, au experiență în ocuparea acestei funcții. De exemplu Vasili Chirtoca, a fost timp de mai mulți ani consilieri municipale din partea PSRM. Ulterior, șeful de la DAAC Hermes a făcut o rocadă și și-a anunțat candidatura pe listele socialiștilor.

Alexandr Odințov, de asemenea, este cunoscut publicului pentru activismul său din partea PSRM. Totodată, și el a deținut un mandat în CMC în urma scrutinului precedent.

După ce a făcut legi la Parlament, fosta deputată Marina Radvan a decis să-și încerce norocul și la cârma capitalei.

Cunoscută publicului larg este și Eugenia Ceban. Pe lângă faptul că a mai deținut un mandat de consilier și a avut o prezență destul de vocală în CMC, Eugenia Ceban este mama lui Ion Ceban, candidatul PSRM pentru șefia capitalei.

Blocul electoral ACUM: nume noi în fotolii vechi

În afară de Andrei Năstase, Blocul ACUM propune nume noi în Consiliul Municipal. Lista lor este formată din 19 mandate, iar nominal ele arată așa: Vasile Grădinaru, Iurie Tesa, Alexandr Trubca, Ruslan Verbițchi, Roman Roșca, Ina Gaidău, Zinaida Popa, Aliona Mandatii, Angela Munteanu-Pojoga, Sergiu Rotari, Roman Cojuhari, Aliona Doroș, Dumitru Ivanov, Ion Macovei, Ion Bîndiu, Cristina Jitari, Ina Coșeru, Zinaida Duca.

Partidul Liberal: alte alegeri, aceiași consilieri

Partidul Liberal, altădată majoritar în CMC, s-a ales în urma scrutinului din 20 octombrie cu doar trei mandate de consilieri. Astfel, pe lângă Dorin Chirtoacă, de gestionarea treburilor orașului se va ocupa fostă șefă de la Apă-Canal și fosta șefă de la Direcția Municipală Finanțe - Veronica Herța și fostul șef al Agenției Moldsilva și ex-consilierul municipal Ion Cebanu.

PDM - două mandate

Democrații s-au ales cu două mandate. Formațiunea va fi reprezentată în CMC de fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari și de Veaceslav Nedele. 

Partidul Politic Șor

La fel ca și democrații, Partidul Șor va deține două mandate în CMC. Unul îi aparține fostului candidat pentru funcția de primar - Valerii Klimenco, iar cel de-al doilea - deputatului Denis Ulanov.

PUN

Partidul Unității Naționale s-a ales cu un singur mandat în CMC, acesta revenindu-i candidatului pentru funcția de primar Octavian Țîcu.

Mișcarea Forța Nouă 

Victor Chironda va reprezenta MFN în CMC.

PCRM

Consilierul municipal din partea PCRM în CMC va fi Nicolai Rusol.

AGORA amintește că pe 20 octombrie în întreaga țară au avut loc alegeri locale generale. Numele viitorului primar de Chișinău îl vom afla peste două săptămâni. Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală centrală, în Turul II al Alegerilor Locale au acces candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Ion Ceban, și candidatul Blocului electoral ACUM, Andrei Năstase. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!