„Prin legi votate la pachet ați omorât sănătatea publică, și ați creat un monstru nefuncțional deși v-au prevenit toți că nu faceți corect. Prin legi și Hotărâri de Guvern ați pus la pământ asistența medicală primară și ați făcut ca azi primarii voștri de la PD să vină la minister cu rugămintea să-i ajutăm că se ceartă medici cu medici în sate și se ceartă măhălile, învrăjbindu-se. I-am întrebat de ce nu s-au plâns la șeful vostru mare. Au zis rușinați - nici nu a dorit nimeni să vorbească cu ei”, a scris Ala Nemerenco.

Șefa de la Sănătate a adăugat că legile create de fosta conducere a țării ar fi omorât inspecția muncii, ar fi distrus Centrul Republican de Medicină a Calamităților dar și Observatorul Regional European în Resurse Umane în Sănătate.

„Prin legi ați creat Agenția pentru Soluționarea Contestațiilor, o minune care nu a soluționat încă nici o contestație decât a creat bariere și a favorizat firmele voastre. Prin legi ați politizat tot sistemul medical de l-ați distrus de-a binelea - din spitalele raionale au rămas în mare parte numai datoriile și pacienții gravi transferați la Chișinău. Prin legi introduse la miez de noapte pe furiș ați fugărit toți medicii din țară încât anul trecut au rămas pentru prima dată în istoria universității de medicină și farmacie locuri libere la rezidențiat”, a spus șefa de la Sănătate.

Nemerenco a subliniat și legile cu privire la politica medicamentului:

„Prin legi ați ieftinit chipurile medicamentele, dar în realitate le-ați scumpit la punctul de procurare. Prin legi ați aprobat pentru prima dată în istoria acestei mici țări bugetul de asigurări sociale pentru 2019 cu un deficit de 2 miliarde 890 milioane de lei! . Și acu țipați că vreți pensii majorate”.

AGORA amintește că fracțiunea Partidului Democrat a depus pe 17 octombrie la Parlament inițiativa privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu.

„Guvernul Maia Sandu a anulat programul „Un doctor pentru tine”, atunci când avem multe sate fără medici; a anulat programul „O nouă viață”, atât de bine-venit pentru mamele și familiile cu noi-născuți. Câtă ură trebuie să ai față de cetățenii aflați în dificultate că sa fie anulate suportul de 600 de lei pentru sărbătorile de Paști sau de Crăciun?”, a declarat Andrian Candu de la tribuna Legislativului.

Documentul urmează să fie examinat de secția juridică și să decidă dacă a fost depus conform procedurilor. În cazul unui aviz pozitiv, inițiativa ar urma să fie examinată săptămâna viitoare de Legislativ, în prezența Cabinetului de miniștri și după un raport al șefei Executivului. Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!