De exemplu, ar fi fost înregistrate 7 cazuri de restricționare a procesului de observare, spre deosebire de 24 de la parlamentarele din februarie.

Urnele de vot nu au fost sigilate corespunzător în 14 situații, în comparație cu 86, câte au fost înregistrate la precedentul scrutin.

Cât ține de votarea nejustificată în grup, de această dată au fost raportate 42 de incidente, de două ori mai puține.

În trei cazuri buletinele de vot nu ar fi fost păstrate în loc sigur în secția de votare, spre deosebire de cele două cazuri de la parlamentare.

Promo-LEX a mai estimat că, la nivel național, ar fi avut loc 16 situații de zvonuri, tentative sau situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor. Numărul acestora este în descreștere, comparativ cu cele 64 de incidente din februarie.

A crescut numărul agitației electorale sau a PR-ului negru în incinta secției de vot de la 64 la 74.

Spre deosebire de cele 91 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, constatate la parlamentare, numărul acestor incidente s-a micșorat până la 15.

Încetarea sau suspendarea nejustificată a votării a fost înregistrată într-un singur caz la locale, spre deosebire de trei, câte au fost la precendentul scrutin.

Numărul actelor de violență sau de intimidare a alegătorilor a rămas aproape constant – de la 34, în februarie, la 31, în octombrie.

Iar sistemul informațional automatizat al CEC, care prezenta în timp real informații despre alegeri, a avut deficiențe în 48 de cazuri, cu 18 mai puține decât la scrutinul precedent.

Au fost constatate 85 de deficiențe în listele electorale, spre deosebire de cele 127 de la parlamentare.

S-au înregistrat mai puține incidente de fotografiere a buletinului de vot sau alte încălcări ale secretului votului: de la 110 la 49.

Procesul de filmare a procedurilor de votare și de numărare a buletinelor de vot a fost întrerupt în 61 de cazuri, cu 15 mai puține.

De asemenea, au fost constatate 37 de cazuri de prezență a materialelor de publicitate, a afișelor sau a panourilor electorale în raza secției de votare. La parlamentare, acest lucru nu era însă interzis.

Datele au fost calculate cu a marjă de eroare de 2,8%.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!