Avocatul lui Chirtoacă, un inițiator al referendumului „nu-mixt” și un avocat care apără moldovenii la CtEDO. Cine sunt oamenii care se vor procuror general în R. Moldova

Avocatul lui Chirtoacă, un inițiator al referendumului „nu-mixt” și un avocat care apără moldovenii la CtEDO. Cine sunt oamenii care se vor procuror general în R. Moldova

Pentru prima dată în istoria R. Moldova, la funcția de procuror general pot aspira nu doar procurori, ci juriști și avocați. Modificarea legală a deschis portița pentru mai mulți pretendeți la șefia PG, despre care societatea și presa nu a deținut informații până acum. Pe 21 octombrie, Ministerul Justiției a anunțat lista acestor persoane, fără a oferi însă date despre pretendenți. Vă prezentăm cele mai importante date despre cei care-și doresc să ocupe fotoliul celui mai important acuzator al țării.

1. Anatolie Istrate- Fost procuror și judecător, Istrate activează în prezent în calitate de avocat. El l-a apărat pe membrul Platformei DA, Gheorghe Petic, dar și pe liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Istrate și-a încercat norocul și la concursul pentru funcția de procuror general interimar, dar fără succes.

2. Ilie Rotaru – avocat, a activat anterior în calitate de procuror și judecător. Ilie Rotaru a fost administrator și acționar al SA „Gemenii”. Anterior avocatul și-a depus candidatura, dar nu a fost admis pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție. 

3. Alexandr Stoianoglo– jurist, politician, a deținut funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova și a fost vicepreședinte al Legislativului în perioada 2009-2010.

4. Maxim Gropa – procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale; În luna august a anului 2016, printr-un decret al procurorului general, Gropa a fost numit procuror la PCCOCS. Până atunci acesta activase într-un departament al Procuraturii Generale. 

5. Veaceslav Soltan – din 2017, șef al Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice a Procuraturii Generale.

6. Eduard Bulat – actual adjunct al procurorului general interimar. Bulat a activat într-un departament la Procuratura Generală. Anterior a activat la Procuratura Anticorupție și la Procuratura Chișinău. Potrivit declarațiilor de avere, în anul 2018 a câștigat 364 000 lei.

7. Ruslan Cașu – fost procuror în procuratura sectorul Ciocana, municipiul Chişinău. Cașu a mai încercat și în 2016 să devină procuror general, dar a picat proba concursului. În 2003 a primit diploma de jurist, după care timp de 14 ani a activat în calitate de procuror la Procuratura Ciocana. 

8. Ruslan Popov – procuror-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale.

9. Alexandru Rața – fost procuror-șef în cadrul Procuraturii raionului Strășeni; Rașă declara în 2018 un venit obținut la locul de muncă de bază – Procuratura, în valoare de 253025 lei. 

10. Vsevolod Ivanov – este procuror în Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Rîșcani din anul 2016. Până atunci, din anul 2013 a ocupat funcția de interimar al Procuraturii Anticorupție, iar din 2014 a fost procuror la PA. În anul 2017 Ivanov a câștigat de la locul de muncă 212 260 lei.

11. Serghei Perju - avocat de profesie. Informația despre candidat este practic inexistentă. 

12. Tudor Andronic - judecător. A fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Strășeni în 2014, până la atingerea plafonului de vîrstă. Până atunci, din 2008 a muncit în calitate de avocat.

13. Ion Vicol - cele mai multe informații despre un procuror cu acest nume sunt legate de evenimentele din 7 aprilie 2009. Timpul a scris, în 2010, că Vicol a fost „singurul procuror despre care se ştie că, în aprilie 2009, a refuzat să execute ordinul lui V. Pascari de a înregistra reţinerea protestatarilor şi de a solicita judecătorilor să-i condamne în comisariate”. Acesta ar fi fost rugat să plece din sistem de către fostul procuror Valeriu Zubco.

14. Artur Lupașco - procuror la Procuratura Chișinău din 2017. A fost acuzator în dosarul „Heroina”.

15. Vladimir Adam - procuror – șef al Secției unificare a practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanțele de judecată din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale. În 2015, lui Adam i s-a conferit și Medalia „Meritul Civic”.

16. Gheorghe Malic - avocat, fost șef în cadrul MAI și fost procuror. Malic a apărat în instanță mai multe nume sonore. Acesta a fost, în 2016, avocat al lui Veaceslav Platon. În acest an, Malic l-a apărat în instanță și pe fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, dar și pe fostul deputat Iurie Bolboceanu.

17. Vladislav Gribincea - este preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) din anul 2010. El activează în sectorul non-guvernamental din anul 2002. A fost expert în elaborarea Strategiei de Reformare a Sectorului de Justiţie pentru anii 2011-2016. Gribincea este membru al Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova. Începând cu anul 2002, el reprezintă reclamanţii în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului

18. Ștefan Gligor - licențiat în drept internațional public, avocat. Din ianuarie 2017 – director de programe în cadrul CPR Moldova. În aceeași perioadă, a participat la mitinguri anti-guvernamentale. În 2018 a fost președinte al grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului „Nu-mixt”. 

VIDEO. Sergiu Sîrbu și-a pierdut controlul după ce a fost numit agramat: „Ieși afară, clovnule!”

19. Oleg Crîșmaru - procuror la Procuratura Basarabeasca. A pretins, anterior, și la funcția de șef al CNA.

20. Octavian Bodareu - procuror în Procuratura de Circumscripție Bălți. A figurat într-un articol al presei regionale: „Milionarii din Procuratura Bălți”, figurând cu o avere de 957 846 mii de lei.


Amintim că pretendentul la funcția de procuror general, potrivit modificărilor propuse, trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care, cel puțin cinci ani, în funcția de procuror sau judecător sau opt ani în funcție de avocat, sau ofițer de urmărire penală. 

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Vezi și aceste știri
Stare de urgență în Liban: Deflagraţiile au afectat 640 de clădiri istorice, din care 60 sunt în pericol de prăbuşire

Stare de urgență în Liban: Deflagraţiile au afectat 640 de clădiri istorice, din care 60 sunt în pericol de prăbuşire

La Chișinău va fi creată o academie de fotbal pentru copii și tineri. Cine își asumă cheltuielile pentru proiect

La Chișinău va fi creată o academie de fotbal pentru copii și tineri. Cine își asumă cheltuielile pentru proiect

Noi restricții de călătorie în Grecia. Toate persoanele care vor vină pe cale terestră şi maritimă trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19

Noi restricții de călătorie în Grecia. Toate persoanele care vor vină pe cale terestră şi maritimă trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19

Advertoriale
Victoriabank suplinește stocul promoției: „Ploaia de stele cu STAR Card” cu încă 50 de oferte

Victoriabank suplinește stocul promoției: „Ploaia de stele cu STAR Card” cu încă 50 de oferte

Veste bună pentru amatorii de călătorii: Zboară fără griji cu eAvion!

Veste bună pentru amatorii de călătorii: Zboară fără griji cu eAvion!

Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ce detalii fac dintr-un dascăl – #ProfesorCOOL. Interviu cu Tatiana Popa, profesoară de...
 • Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Semnele ce le diferențiază
Cele mai populare
 • 1
  O localitate din raionul Șoldănești se află în regim special. 14 persoane au fost testate pozitiv cu COVID-19, printre care și primarul
 • 2
  Un tânăr de 25 de ani a murit după ce ar fi fost bătut de forțele de ordine din Belarus. Mama sa: Băiatul meu nici nu a fost la vot
 • 3
  Un polițist de 21 de ani a murit în dimineața zilei de joi. Omul legii a pierdut controlul volanului mașinii pe care o conducea
 • 4
  Doi polițiști din Belarus au refuzat să execute ordinele de reprimare a protestelor. Unul dintre ei a fost reținut
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.