Au învins din primul tur

În comuna Cruzești, a învins din primul tur candidata Partidului Liberal, Violeta Crudu, cu 65,82%. Este primărița localității din 2015.

În comuna Tohatin, candidatul independent Sergiu Cebotaru a câștigat cel de-al cincilea mandat de primar din primul tur, cu 64,18% din voturi. Anterior, a fost ales din partea Partidului Popular Creștin Democrat și, ulterior, din partea PLDM.

Și la Colonița a câștigat detașat, cu 72,96%, cel de-al treilea mandat Angela Zaporojan, care de această dată a candidat din partea PSRM. Anterior, a fost la PLDM, iar, ulterior, la PDM.

Valentin Guțan, care conduce orășelul Cricova de 32 de ani, a reușit să câștige cu 65,57% din voturile exprimate.

A obținut cel de-al cincilea mandat, cu 69,16%, și Iurie Onofriiciuc, primarul orășelului Vadul lui Vodă. După ce s-a ales cu patru mandate ca și candidat PCRM, de această dată a fost susținut de PSRM.

Iar la Vatra a învins fostul primar comunist, acum socialist – Denis Dănilă. A luat 66,42% din voturi.

Cel mai bun rezultat în suburbii l-a obținut Ivan Scripnic, de la ACUM, în comuna Ciorescu. Acesta a câștigat al treilea mandat cu 78,88%. Anterior, a ajuns primar din partea PLDM. De menționat este că la Ciorescu a mai candidat o singură persoană, care are aceeași familie – socialistul Constantin Scripnic.

Încă o șansă în turul doi

Deși se află la cârma satului Budești de aproape 25 de ani, Nina Costiuc nu a reușit să învingă din prima, obținând 37,72% din voturi. Candidata independentă, care anterior a trecut pragul diverselor partide, se va duela cu Sergiu Brînza, de la ACUM (23,93%).

În satul Condrița, în turul doi se vor duela liberal-democratul Alexei Boșneaga (31,21%) și candidatul mișcării social-politice „Speranța-Nadejda”, Andrei Donică (26,95%). Boșneaga a condus localitatea începând cu 2011, fiind ales primar din partea PL. De menționat este că, la Condrița, un candidat nu a obținut niciun vot. Este vorba de Valentin Șelaru, de la Partidul Șor.

Iar în comuna Grătiești, candidatul ACUM, Victor Mardare, care a fost ocupat funcția de primar, fiind ales pe listele PPEM, a fost aproape de victorie. A obținut 47,49%. Astfel, se va duela în turul doi cu liberal-democratul Ion Stepuleac, care a luat 16,97% din voturi.

Nici fosta primăriță de Durlești, Eleonora Șaran, nu a reușit să învingă din primul tur. A luat 43,68% din voturi, urmând să se confrunte cu Nicolae Nistor, de la blocul ACUM (23,14%).

Iar în orășelul Codru, edilul democrat, Vladimir Munteanu, care a candidat de această dată independent, urmează să concureze cu Stelian Manic, de la ACUM. Aceștia au luat 35,25% și, respectiv, 31,58% din voturi.

Primarii perdanți

La Ghidighici, fostul primar al localității, Serafim Isac, nu a reușit să obțină al doilea mandat, luând doar 7,32% din voturi. Prin urmare, șefia Primăriei de Ghidighici se va disputa între candidata ACUM Angelica Caraman (24,95%) și Victor Durbală, de la Uniunea Salvați Basarabia (21,22%).

A suferit o înfrângere și Valeriu Poiata, care a pretins la un nou mandat de primar de Sângera. S-a plasat pe locul trei, cu 21,19%. În turul doi, se vor duela Valeriu Popa, de la Partidul Voința Poporului (29,02%), și Sergiu Brînzila, de la PSRM (24,98%).

Liberalul Vitalie Șalari, care a condus comuna Băcioi din 2011, nu a reușit să treacă în turul doi, plasându-se pe locul patru, cu 12,78%. Lupta se va da între candidatul ACUM, Ilie Leahu (27,04%), și socialistul Ion Bivol (19,72%).

18 voturi în plus l-au propulsat în turul doi

Lupta din turul doi va fi strânsă la Stăuceni. Alexandr Vornicu, de la ACUM, și candidatul independent Nicolae Balaur, care a fost pretor al sectorului Râșcani, au luat câte 26,83% și, respectiv, 25,86%.

În comuna Trușeni, lupta se va da între Iurie Madan (30,51%), de la blocul ACUM, și Stela Munteanu (21%), de la Partidul Unității Naționale.

Iar în comuna Bubuieci, în turul doi au acces candidatul blocului ACUM, Contantin Covrig (22,52%), și liberalul Igor Moraru (14,91%). Moraru l-a depășit cu doar 18 voturi pe viceprimarul localității, Loenid Umaneț, care a candidat din partea PLDM.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!