„Cooperativa COM-FRUCTFRESH reprezintă agricultorii mici care s-au asociat dar care cu părere de rău, nu au nici resurse financiare disponibile pentru a asigura co-finanțarea proiectului, condiție obligatorie a Programului, și nici gaj pentru a obține un credit. A fost o provocare pentru echipa proiectului de a găsi o soluție în această situație, fapt ce a fost posibil datorită receptivității băncii comerciale Moldova Agroindbank și companiilor de utilaj frigorific”, a remarcat coordonatorul programului de granturi al proiectului Agricultura Competitivă, Olga Sainciuc în cadrul ședinței dedicate subiectului de creditare a beneficiarilor MAC-P.

Drept rezultat, BC „Moldova Agroindbank” SA a luat decizia de a oferi Cooperativei agricole COM-FRUCTFRESH un credit necesar pentru asigurarea cofinanțării proiectului investițional din cadrul MAC-P. Totodată, AIPA purcede la procedura de debursare a grantului.

Vicepreşedintele Comitetului de Conducere al BC „Moldova Agroindbank” SA, Oleg Paingu, a accentuat utilitatea parteneriatului dintre MAIB şi Proiectul MAC-P în vederea facilitării accesului la resurse creditare producătorilor agricoli.

„Conlucrarea tripartită a părților finanțatoare a permis identificarea unei formule de creditare reciproc avantajoase, pe care o vom aplica și în cazul altor grupuri de producători din cadrul proiectului, iar cooperativa COM-FRUCTFRESH este una din primele pe această listă”, a menţionat Oleg Paingu.

Reamintim, că în anul 2014, opt grupuri de producători de fructe și legume au beneficiat de granturi în cadrul Programului investițional „Facilitarea accesului la piețele de desfacere” al proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Suma granturilor solicitate este de 28 mln. lei, bugetul total al proiectelor investiționale fiind de 73 mln. lei. Cu suportul proiectului MAC-P sunt planificate a fi construite 6 frigidere cu capacități de la 280 până la 1000 tone, camere de prerăcire, camioane frigorifice de ultimă generație, linii de sortare și camere de ambalare, uscătorie de fructe, stivuitoare și echipamente de procesare, decojire, calibrare și uscare a alunilor și migdalelor, etc. La moment, din cele opt grupe de producători agricoli, două cooperative de agricultori au realizat deja proiectele sale investiționale, iar una este în proces de finisare.

P

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!