„Cerințele excesive din legea pentru înregistrarea candidaților independenti sunt în contradicție cu standardele internaționale și ar putea fi ridicate îngrijorări cu privire la motivele inconsistente de respingere a candidaților independenți, ceea ce poate a afectat principiul egalității de șanse”, consideră Dritan Taulla, șeful Misiunii ENEMO în Moldova.

ENEMO a punctat că modificările la Codul Electoral, cu aproape două luni înainte de alegeri, nu este o practică recomandată, deoarece afectează negativ stabilitatea legii.

„Un număr de CECE-uri au înregistrat liste, care la momentul depunerii și acceptării, nu îndeplineau cota de reprezentare de gen pentru consiliile locale. Pentru înregistrarea listelor de partide, CECE-urile au urmat Decizia și modelul furnizate de CEC, care conțineau instrucțiuni înșelătoare, conducând CECE-urile să facă calcule incorecte cu privire la numărul de femei candidați necesare pe listă”, spune Pierre Peytier, șeful adjunct al misiunii.

Deși spune că această campanie electorală a fost „în ansamblu incluzivă”, ENEMO apreciază preliminar că dispozițiile privind normele de agitație în cadrul legal sunt uneori neclare și lasă spațiu excesiv pentru lacune, care pot fi abuzate de constantele electorale cu rea-credință.

„Interlocutorii ENEMO au ridicat îngrijorarea cu privire la „finanțarea de umbră” a campaniilor electorale, și anume discrepanțele dintre fondurile de campanie raportate și activitățile efective de agitație și cheltuielile aferente. ENEMO constată lipsa unor mecanisme de supraveghere puternice pentru a verifica respectarea constantelor electorale cu cerințele financiare ale legii”, a explicat Peytier.


Misiunea internațională de observare a ENEMO pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 este susținută financiar de Uniunea Europeană, Suedia și Regatul Țărilor de Jos. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!