Manifestaţiile au început vineri pentru a protesta faţă de majorarea preţurilor, de la 800 la 830 de pesos (circa 1,04 euro), la metroul din Santiago de Chile, cea mai întinsă reţea din America de Sud, de 140 de kilometri, care transportă zilnic trei milioane de călători, scrie Digi24.

„Suntem în război împotriva unui duşman puternic, neînduplecat, care nu respectă nimic şi pe nimeni şi care este pregătit să recurgă la violenţe şi delincvenţă fără nicio limită", a declarat presei preşedintele țării, Sebastian Pinera.

Între manifestanţi şi poliţie au avut loc altercaţii în centrul capitalei, în timp ce în mai multe locuri din Santiago de Chile s-au înregistrat jafuri. Astfel, cinci persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul unei fabrici de îmbrăcăminte devastată de protestatari.

 

Două persoane au murit în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică în incendiul unui supermagazin, de asemenea, jefuit de manifestanţi în sudul capitalei, iar a treia a fost rănită, cu arsuri „pe 75% din suprafaţa” corpului, potrivit autorităţilor.

De asemenea, două persoane au fost rănite de gloanţe şi internate în spital în stare „gravă” după un incident cu poliţia în cursul unui jaf, tot în sudul capitalei.

În total, circa 10 mii de poliţişti şi soldaţi au fost mobilizați. Potrivit autorităţilor, în jur de 1.500 de persoane au fost arestate.

După trei zile de violenţe, centrul capitalei şi al altor mari oraşe, ca Valparaiso şi Concepcion, oferă imagini dezolante: semafoare distruse, resturi de autobuze arse, magazine jefuite şi incendiate.

Mai multe sute de zboruri au fost anulate la aeroportul din Santiago de Chile pe durata stării de asediu. Mii de pasageri s-au găsit blocaţi peste noapte în aeroport.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!