Comisia Electorală Centrală a constatat că în campania electorală Blocul electoral ACUM a primit o donație din partea companiei LantavPrim. Potrivit Agenției Achiziții Publice, agentul economic a avut în perioada anilor 2017 - 2018 mai multe contracte cu anumite Primării. 

Deși inițial raportul citit de Maxim Lebedinschi prevedea că membrii Comisiei se vor expune ulterior la acest subiect, Sergiu Gurduza a propus sancționarea Blocului electoral ACUM și anume concurentul să transfere în bugetul de stat suma primită de la agentul economic. 

„Eu am rezerve. Mă tem că depășim competența Comisiei Electorale Centrale. Cred că ar fi bine să fie restituirea sumei la companie. Aceste somații către bugetul de stat, noi nu putem impune concurentul electoral să le facă”, a declarat Andrei Volentir.

Președintele CEC a fost însă de o altă părere.

„Ca civilist vă spun că noi nu suntem instanță de drept ca să somăm restituirea actului bilateral. Somăm restituirea ca sancțiune în bugetul de stat, dar nu donatorului. Asta ar reieși dintr-o cerere în instanța de judecată. NU cred că suntem abilitați să operăm cu restituirea banii donatorului”, a adăugat Dorin Cimil. 

Membrii Comisiei Electorale Centrale au mai constatat că în campania electorală mai multe partide au beneficiat de donații din partea unor cetățeni, din pensii și indemnizații. CEC a constatat că o mare parte dintre așa-numiții donatori nu beneficiază de vreo pensie sau indemnizație. Aceste cazuri urmează să fie transmise procurorilor pentru examinare.

În final, raportul Comisiei a fost aprobat cu șase voturi pro și trei abțineri. 

Amintim că în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019, pentru o acțiune similară Partidul Șor a fost somat de CEC să verse în bugetul de stat peste două milioane de lei. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!