Cum și în ce condiții un secret comercial devine protejat

Cum și în ce condiții un secret comercial devine protejat
Foto: ziuaconstanta.ro

În condițiile actuale de piață, când mediul de afaceri din Republica Moldova a devenit mult mai complex, au apărut și au evoluat sisteme noi de business, sunt remarcabile mărci comerciale notorii. Concurența competitivă devine astfel tot mai stringentă, necesitatea protejării informației comerciale este vitală atât la nivelul întreprinderilor mari cât și în special pentru IMM-uri inclusiv ONG-uri. 

 Cu referire la categoria de secret comercial legea atribuie informațiile ce nu constituie secret de stat, și care țin de producție, tehnologie, administrare, de activitatea financiară şi de altă activitate a agentului economic, a căror divulgare (transmitere, scurgere) poate să aducă atingere intereselor lui, și a cărei confidențialitate ar trebui protejată și care, din această perspectivă, fac parte din activele nemateriale ale întreprinderii. 

Protejarea resurselor informaționale ale întreprinderii sunt asigurate prin diverse măsuri, ce depind de natura și genul de activitate ale acesteia, și la care putem menționa: măsuri de ordin administrativ, juridic, organizatoric, tehnic, socio-psihologic, întreprinderea putând opta fie pentru organizarea serviciului de securitate intern fie pentru externalizarea acestui serviciu unor agenții specializate. Deși recunoaștem că, toate aceste măsuri își vor demonstra eficiența prin aplicarea lor sistemică, totuși punctul de pornire pentru fiecare întreprindere ar trebuie să fie măsura juridică, exprimată prin elaborarea normelor, instrucțiunilor și ordinelor interne îndreptate spre protejarea informației ce constituie secret comercial. 

La nivel de stat, cadrul juridic privind protecția know‒how‒ului și a informațiilor de afaceri nedivulgate (secrete comerciale) împotriva dobândirii, utilizării și divulgării ilegale, este oferit de Legea cu privire la secretul comercial, dar aceasta lege va putea oferi protecție deplină agentului economic doar în măsură în care acesta inițial va stabili conținutul și volumul de informații ce constituie secret comercial. Or, pentru a proteja informația, trebuie să știi ce urmează a fi protejat, trebuie să cunoști care informație și în ce măsură necesită a fi protejată. 

Odată elaborat, documentul privind asigurarea păstrării secretului comercial va demonstra că la întreprindere există informație care necesită a fi protejată. La rândul său, documentul va  determina clar categoria informației și procesul de mișcare a informației în interiorul întreprinderii și în exteriorul ei, gradul de acces la ea, la fel va determina care informație necesită arhivare, cum ea se păstrează, cui și în ce mod i se transmite. 

La fel, acest document poate să conțină informații privind: modul de atribuire a informațiilor, lucrărilor şi articolelor  mențiunii „Secretul întreprinderii” şi de scoatere a acestei menţiuni; procedura admiterii angajaților agentului economic, precum şi a persoanelor antrenate în activitatea lui, la informaţiile ce constituie secret comercial; modul de folosire, evidenţă, păstrare şi marcare a documentelor şi a altor purtători de informaţie, a articolelor, obiectul cărora constituie secret comercial; organizarea controlului asupra modului de folosire a informaţiilor ce constituie secret comercial; procedura de asumare a obligaţiilor reciproce de către agenţii economici privind păstrarea secretului comercial la încheierea contractelor de desfăşurare a unor acţiuni comune; modul de aplicare a măsurilor de influenţă disciplinară şi materială prevăzute de legislaţie asupra angajaților care au divulgat secretul comercial; aplicarea răspunderii pentru asigurarea păstrării secretului. 

Odată aprobat, documentul urmează a fi adus la cunoștință angajaților, a căror obligații se asumă în scris fie la încheierea contractului de muncă sau altui contract fie în procesul executării lui. 

Alte măsuri de ordin juridic privind protejarea secretului comercial ar fi includerea, înafara de clauzele generale ale contractului individual de muncă, a unor clauze specifice, cum ar fie clauza de confidențialitate și clauza de neconcurență, în condițiile legislației în vigoare. 

În raport cu partenerii externii, se necesită de reținut că atunci când agenţii economici întreţin legături economico-comerciale, tehnico-ştiinţifice, financiar-valutare şi alte legături de afaceri, inclusiv cu partenerii străini, pentru protejarea secretului comercial, aceștia vor trebui să stipuleze expres caracterul, conţinutul informaţiilor ce constituie secret comercial, precum şi obligaţiile reciproce privind asigurarea păstrării lui în conformitate cu legislaţia, sub rezerva reparării prejudiciului cauzat. 

În raport cu organele de stat reținem că, deși întreprinderea este obligată, la cererea organele de stat financiare, fiscale şi guvernamentale, să furnizeze orice informații despre activitatea desfășurată, inclusiv şi cele confidențiale, și care constituie secret comercial, acestea din urmă vor fi  obligate să respecte cu stricteţe cerinţele privind nedivulgarea lor, și să împiedice scurgerea informaţiei către terţi, achiziționarea sau folosirea de către aceștia a informației fără consimțământul proprietarului, agentul economic fiind îndreptățit să verifice gradul de acces  la informația transmisă. Alte organe şi organizaţii, inclusiv mijloacele de informare în masă, nu au dreptul să ceară de la agenţii economici informaţii ce constituie secret comercial, astfel că ultimii vor putea face referire la caracterul secret al informației solicitate. 

În concluzie, aplicarea măsurilor juridice la întreprindere, prin elaborarea unui document intern ce va stabili conținutul și volumul de informații ce constituie secret comercial, de comun acord cu experți în domeniul securității informaționale, serviciul resurse umane și juriști, în coroborare cu alte metode, va oferi întreprinderii protecție juridică în raport cu angajații întreprinderii precum și în relațiile cu terții, și va constitui un element esențial pentru promovarea capacității de inovare a întreprinderilor și a competitivității acestora.

Vitalie Enachi, avocat, membru al Grupului de consultanță și avocatură LEXCONSULT

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Totul până la președinte: Cum un proverb citit în direct la TV a dus la arestarea unei jurnaliste din Turcia

Totul până la președinte: Cum un proverb citit în direct la TV a dus la arestarea unei jurnaliste din Turcia

În Republica Moldova, doar 35% dintre femeile care au cel puțin un copil sunt angajate

În Republica Moldova, doar 35% dintre femeile care au cel puțin un copil sunt angajate

Deputat PAS, după majorarea prețului la gazul metan: Analizăm opțiunea de a reglementa tariful prin lege

Deputat PAS, după majorarea prețului la gazul metan: Analizăm opțiunea de a reglementa tariful prin lege

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  EDITORIAL | De ce adresarea președintei m-a lăsat rece
 • 2
  Maia Sandu, despre un eventual atac asupra Ucrainei din direcția regiunii transnistreane: „Noi monitorizăm foarte serios situația”
 • 3
  Ultima oră! Gazul metan s-a scumpit și a depășit 17 lei
 • 4
  Reguli, dar nu pentru toți. La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică. Se permit nunțile și cumetriile
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.