Nemulțumirile sunt incluse într-o declarație unde judecătorii menționează că sesizarea Procurorului General pentru a iniţia proces penal în privinţa judecătorilor, despre care a menționat marți, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, ar avea drept scop: „menţinerea stării de presiune şi împiedicarea acţiunilor corpului judecătoresc îndreptate spre asigurarea independenţei Justiţiei şi curmarea implicării politicului în activitatea de înfăptuire a Justiţiei”.

În declarație se mai spune că intenția de a iniția un proces democratic de alegere a membrilor noi ai Consiliului Superior al Magistraturii a fost calificată într-un final drept - uzurpare a puterii judecătorești. Asta deoarece la 10 octombrie, Procuratura Generală ar fi fost sesizată de doi deputați, iar la 18 octombrie ar fi fost pornit un proces penal împotriva judecătorilor care au pronunțat hotărârile privind inițierea Adunării Generale extraordinare a judecătorilor, dar şi împotriva tuturor celor care au participat la această adunare.

Judecătorii menționează că actualii membri CSM sunt susținuți de exponenți ai puterilor legislative şi executive și că, reprezentanţii Guvemului ar ignora „starea reală a lucrurilor și ar preluat drept plauzibilă doar poziția acualilor membri CSM”. Semnatarii Declarației menționează în acest sens aprobarea de către Guvern a proiectele la modificările Constituției R.Moldova şi la Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, „în lipsa avizelor corpului judecătoresc şi fară consultarea opiniei societăţii” și „neglijând avizul negativ al Comisiei de la Veneția”. Potrivi autorilor declarației, proiecte ar afecta independența sistemului.

Judecătorii califică drept „intimidare sau încercare de influenţare a judecătorilor” acţiunile deputaților şi proiectele de modificare a legislaţiei avizate de executiv, produse în ajunul Adunării Generale a Judecătorilor în cadrul căreia urmează a fi aleasă o nouă componenţă a CSM.

Declarația a fost semnată de 27 de judecători ai Curții de Apel Chișinău. 

Amintim că Guvernul a aprobat, pe 18 octombrie, un proiect de modificare a legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Autoritățile vor să schimbe legea chiar în pragul unei noi Adunări Generale a Judecătorilor, stabilită pentru 25 octombrie, când vor fi aleși alți membri CSM în locul celor demiși pe 27 septembrie. Dacă deputații nu vor reuși să voteze modificările propuse, ministra Justiției, Olesea Stamate, admide că „s-ar putea să ne trezim și cu două CSM-uri”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!