Informațiile oferite de CNAS ca urmare a unei solicitări din partea deputatului ACUM, Iurie Reniță, indică că în Republica Moldova, în prezent sunt 21458 benificiari ai pensiilor militarilor care au îndeplinit serviciul prin contract și membrilor famililor acestora. Datele arată că cea mai mare pensie este în valoare de 17749 lei și este oferită pentru vechime în muncă. 

Datele arată că 19 108 militari primesc pensii pentru vechime în muncă, alți 924 de persoane primesc pensii de dizabilitate, iar 1426 persoane primesc pensii în cazul pierderii întreșinătorului.


Totodată, CNAS comunică că în țară sunt la evidență 765 de benificiari de pensii a militarilor în termen și a familiilor acestora. Astfel, pensii de dizabilitate primesc 765 de persoane. Suma maximă este de 4195 lei, iar pensia minimă de 460 de lei. 

De pensii în caz de pierdere a întreținătorului benificiază 38 de persoane, pensia maximă fiind de 1080 lei, iar cea minimă - 690 lei.

 


Amintim că cea mai mare pensie din Republica Moldova este de 224.197 de lei și 15 bănuți. Informația a fost obținută, la fel de Iurie Reniță, deputat ACUM, care a solicitat mai multe date de la Casa Națională de Asigurări Socialie (CNAS). Potrivit lui, beneficiarul este un asigurat care a activat în domeniul financiar-bancar.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!