Vânzătorii au fost informați despre regulile specifice de igienă a produselor alimentare de origine animală, dar și despre  condițiile tehnice pentru peștele congelat. De asemenea, ei au aflat care sunt condițiile tehnice pentru  păstrarea peștelui de ocean congelat și în ce condiții pot obține certificatesanitar-veterinare pentru pește viu și proaspăt refrigerat.

În cadrul instruirii au fost modelate și discutate cazuri de descoperire a prezenței paraziților în peștele congelat, gradul de infestare și măsurile care urmează a fi întreprinse în urma situațiilor create.

Vânzătorii de pește au fost informați și despre restricțiile care trebuie respectate la comercializarea peștelui congelat direct către consumatorul final, respectarea normelor de igienă a comercializării peștelui congelat și intensificarea de către DTSA Chișinău a controlului asupra comercializării peștelui în piețe.AGORA amintește că, recent, zeci de loturi de pește au ajuns în Republica Moldova fiind infestate cu paraziți. Maia Sandu declara atunci că laboratorul Republican de Diagnostică Veterinară, instituția responsabilă de testarea peștelui, nu a raportat despre analize Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, drept urmare, peștele a ajuns în vânzare. Pe marginea acestui caz a fost deschisă o cauză penală. Cetățenii sunt atenționați să verifice peștele pe care îl consumă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!