Cât de mare e riscul de a ne pomeni cu două CSM-uri și care sunt cauzele crizei din sistem? Opinia experților și „amenințarea” premierului

Cât de mare e riscul de a ne pomeni cu două CSM-uri și care sunt cauzele crizei din sistem? Opinia experților și „amenințarea” premierului

Criza din jurul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este o absurditate, iar cauza acesteia se ascunde în interesele persoane ale oamenilor din sistem. De această părere este fostul judecător la CtEDO, Stanislav Pavlovschi. Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, enumeră câteva cauze ale conflictului din sistemul judecătoresc și vorbește despre posibilitatea de alegere a unei noi componențe a CSM. AGORA a discutat cu cei doi experți în domeniul juridic în încercarea de a obține păreri avizate privind criza din jurul CSM, dar și despre probabilitatea de a ne pomeni cu „două CSM-uri”, risc despre care declarase anterior ministra Justiției, Olesea Stamate.

Citește și: „Să nu se supere că politicienii vor interveni cu buldozerul”. Experți, despre soluțiile pentru criza din jurul CSM

Scurt istoric: La 27 septembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ) i-a demis pe cei șase membri ai CSM, în pofida eforturilor CSM de a zădărnici convocarea AGJ. Membrii CSM au afirmat că decizia este ilegală și nu au recunoscut-o, atacând în instanță decizia AGJ de a le ridica mandatele.

La rândul lor, un grup de judecători au sesizat CNA și îl acuză pe președintele interimar al CSM de depășirea atribuțiilor de serviciu, afirmând că acesta fost revocat din funcția de membru și președinte interimar al CSM prin decizia AGJ din 27 septembrie.

Între timp, o nouă ședință a AGJ a fost programată pentru data de 25 octombrie. Guvernul nu a așteptat și, pentru a zădărnici o nouă întrunire a AGJ, a aprobat un proiect de modificare a legii cu privire la CSM, pentru a schimba regulile alegerii membrilor Consiliului. Potrivit ministrei Justiției, inițiativa Executivului vine pentru a evita situația în care AGJ ar putea alege o altă componență a CSM. Dacă Parlamentul nu va reuși să voteze modificările propuse de Guvern, Olesea Stamate admite că „s-ar putea să ne trezim și cu două CSM-uri”.

După demiterea membrilor CSM de către AGJ, Consiliul nu a putut să se întrunească din lipsă de cvorum. „Se creează impresia că ședințele CSM sunt intenționat boicotate și se încearcă ca CSM să nu fie lucrativ”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

Situația este cu atât mai controversată cu cât din această cauză CSM nu se poate întruni pentru a se expune asupra demersului procurorului general interimar, Dumitru Robu, către CSM, care solicită eliberarea acordului pentru cercetarea penală a mai multor judecători.

În același timp, Ziarul de Gardă a depistat că în „lupta” pentru funcția de membru al CSM s-au înregistrat și judecători care, în ultimele săptămâni, au participat la luarea unor decizii prin care au favorizat organizarea celor două AGJ. Astfel, în funcții la CSM vor să ajungă cei care... au demis actuala componență a CSM.

Demiterea membrilor CSM - ilegală?

Șeful CRJM, Vladislav Gribincea, spune că, din start, demiterea membrilor CSM a fost ilegală. La ședința AGJ din 27 septembrie au fost invocate două articole care nu au nimic cu revocarea, spune el.

„La primul articol, atunci când se constată incompatibilitatea, ea trebuie stabilită de Autoritatea Naționale de Integritate. Și a doua este când un membru al CSM nu vine la ședințe. Dar această revocare trebuie făcută la propunerea CSM, care nu a existat”, afirmă expertul.

„Vreau ca cei care se înscriu în cursă (n. r. - pentru a fi aleși membri ai CSM) să răspundă tranșant la întrebarea: membrii CSM au fost revocați legal sau ilegal? Legea nu permite o astfel de revocare. Dacă legea nu permite, cum va fi posibilă alegerea lor?”

De altfel, și prim-ministra Maia Sandu este de părerea că decizia AGJ din 27 septembrie este ilegală.

Riscul de a ne pomeni două CSM-uri: cât e de întemeiat?

Probabilitatea ca vineri AGJ să aleagă o nouă componență a CSM este mică, spune Vladislav Gribincea, bazându-și opinia pe experiențele anterioare.

„Sunt sceptic că vom avea două CSM-uri. Nu cred că vineri (n. r. - la ședința AGJ) vom avea multe alegeri. Potrivit legii, pentru a fi ales membru al CSM e nevoie de cel puțin 50%+1 din judecătorii care participă la AGJ. Exercițiile anterioare în acest sens au arătat că e foarte greu să alegi membrii CSM din prima.

Componența CSM din 2013 a fost aleasă timp de un an, cu vreo patru sau cinci Adunări Generale. Plus, eu n-am văzut candidații, dar îmi pare că nu s-a înscris nimeni de la CSJ în concurs. Plus, nu e clar câți judecători trebuie să fie din prima instanță. Nu cred că mulți judecători o să recunoască multă legalitate în ceea ce s-a întâmplat pe 27 septembrie (n. r. - când AGJ a demis membrii CSM). Era clar că a fostă încălcată legea. Dar vom vedea ce va fi vineri”, a declarat Gribincea pentru AGORA.

Potrivit lui, de regulă, de la fiecare instanță există câțiva candidați la funcția de membru al CSM, iar adesea în primul tur voturile se distribuie între ei, în timp ce al doilea tur, de obicei, nu se organizează.

Cauzele crizei din jurul CSM

Vladislav Gribincea a enumerat care sunt, în opinia sa, cauzele conflictului dintre unii judecători și CSM.

Prima este neîncrederea în CSM. CSM, de-a lungul anilor, s-a comportat nu chiar cel mai respectuos cu judecătorii, care sunt supărați pe Consiliu. A doua cred că este lupta din interiorul sistemului. Nu vreau s-o spun în sens rău sau bun, pur și simplu există mai multe grupuri de interese în Justiție, și deja este bine când judecătorii au opinii diferite și nu gândesc în unison. Doar stâlpii de beton de pe marginea drumului au aceeași opinie întotdeauna. A treia - nu exclud că există și interese ascunse, legate de eventualele dosare penale care ar putea să vină, sau de reforma anunțată a CSJ. Și faptul că de o lună nu avem ședințele CSM din lipsă de cvorum ar putea să confirme această supoziție”, a declarat președintele CRJM.

„Diferiți judecători au diferite motive să vină sau să nu vină la Adunarea Generală. Nu trebuie să suspectăm că toți judecătorii care vor veni sau nu vor veni la Adunarea Generală sunt sau nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă. Ei sunt determinați de interese diferite”, a adăugat el.

Potrivit fostului judecător la CtEDO, Stanislav Pavlovschi, principala cauză a crizei este că orgoliile și interesele personale au fost puse mai presus de interesele poporului și ale Justiției.

„Situația nu e simplă și deja a intrat într-o fază în care practic ieșire legală nu există. Fiecare parte are partea sa de adevăr. Cred că situația creată de demisia dlui Druță (n. r. - președintele CSJ, Ion Druță), care n-a putut fi examinată din lipsă de cvorum, situația creată de imposibilitatea examinării demersului procurorului general interimar privind darea acordului de tragere a răspundere a unor judecători deja atestă faptul că situația a ajuns la nivelul absurdului”, a declarat Pavlovschi pentru AGORA.

Pavlovschi nu exclude că în spatele blocării activității CSM se află tergiversarea urmăririi penale a unor judecători.

„E o situație de absurditate. Până ce nu va interveni un organ abilitat, activitatea CSM va fi blocată. Nu exclud că ăsta și este scopul urmărit de unele persoane, deoarece în situația în care activitatea CSM este blocată, este imposibilă acordarea consimțământului pentru urmărirea penală a unor judecători. Poate și ăsta este scopul. Asta trebuie să fie subiectul unei examinări legale”, a adăugat el.

Cu referire la demersul procurorului general interimar, Vladislav Gribincea crede că, în situația unui blocaj continuu la CSM, ar putea interveni modificări în legislație: „Ce se va întâmpla în practică este că politicienii vor lua o decizie - vor modifica legea și vor exclude în general acordul CSM, dacă acesta va fi disfuncțional, fiindcă sistemul de urmărire penală nu poate fi blocat”.

Maia Sandu amenință cu măsuri „mult mai dure”

Șefa Executivului spune că guvernarea va recurge la măsuri mai radicale, inclusiv legislative, în cazul în care situația o va cere.


„Guvernul nu va permite ca unii judecători să încalce flagrant legea, pentru ca asta se întâmplă și vreau să repet: nu e problema componenței actuale a CSM-ului sau a dorinței de a schimba acest CSM. Judecătorii sunt în drept să facă acest lucru prin Adunarea Generală a Judecătorilor, dar respectând strict cadrul legal. Ceea ce s-a întâmplat la ședința precedentă a fost o încălcare flagrantă a legii și dacă se va continua astfel, atunci se va încălca în continuare legea”, a declarat Maia Sandu după ședința Guvernului de miercuri.

„Acest lucru nu poate fi admis și da, noi vom veni cu măsuri mult mai dure, inclusiv legislative, dacă se va merge pe această cale. Sperăm ca judecătorii, cei care au fost invitați în această acțiune, să înțeleagă că nu este doar Guvernul, sunt toți cetățenii R. Moldova, și nu exagerez când spun că toți cetățenii își doresc reforma Justiției. Respectiv, judecătorii n-au nicio șansă să se împotrivească acestei reforme, să creeze obstacole, pentru că nu au cum să reușească. Îndemnul meu către oamenii raționali din sistem să facă lucrurile corect. Încălcările nu vor fi tolerate”, a mai spus premierul.

AGORA precizează că următorul pas în deznodământul acestui subiect va avea loc vineri, 25 octombrie, atunci când se va desfășura a doua întrunire a Adunării Generale a Judecătorilor.

Citește și: „Să nu se supere că politicienii vor interveni cu buldozerul”. Experți, despre soluțiile pentru criza din jurul CSM

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Investiții străine directe din UE în R.Moldova reprezintă 85%, pe când cele din CSI -1% (INFOGRAFIC)

Investiții străine directe din UE în R.Moldova reprezintă 85%, pe când cele din CSI -1% (INFOGRAFIC)

Banca Centrală Europeană, aviz negativ pentru mecanismul de plafonare a prețului la gaze: Ar putea periclita stabilitatea financiară

Banca Centrală Europeană, aviz negativ pentru mecanismul de plafonare a prețului la gaze: Ar putea periclita stabilitatea financiară

În noiembrie, R. Moldova a consumat 63 mil. m3 de gaze naturale, dublu față de luna trecută. 99% din facturi, achitate

În noiembrie, R. Moldova a consumat 63 mil. m3 de gaze naturale, dublu față de luna trecută. 99% din facturi, achitate

Advertoriale
Victoriabank lansează un nou card de shopping. STAR Card Platinum - Exclusiv și Privilegiat

Victoriabank lansează un nou card de shopping. STAR Card Platinum - Exclusiv și Privilegiat

Fii Moș Crăciun pentru copiii defavorizați! Ia scrisoarea, cumpără, donează și fă un copil fericit!

Fii Moș Crăciun pentru copiii defavorizați! Ia scrisoarea, cumpără, donează și fă un copil fericit!

De ce să alegi transportul cu autocarul în detrimentul transportului cu avionul

De ce să alegi transportul cu autocarul în detrimentul transportului cu avionul

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
  Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
Cele mai populare
 • 1
  Prima declarație a oficialilor din Austria, după ce s-au opus intrării României în Schengen
 • 2
  Centrul unei localități din Ceadîr Lunga, plin de explozivi. Geniștii au depistat peste 155 de obiecte de artilerie (VIDEO)
 • 3
  Ministerul de Externe al Rusiei critică noul Cod Electoral adoptat și afirmă că noile modificări vizează direct „interesele vorbitorilor de limbă rusă”
 • 4
  Noi sancțiuni pentru Șor și Plahotniuc. Marea Britanie anunță lista de interdicții
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.