În dimineața zilei de joi, cu doar o zi înainte de Adunarea Generală a Judecătorilor în care urmează să se aleagă o nouă componență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), membrii revocați ai CMS s-au întrunit în ședință. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, este prezent la ședință pentru a cere pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a fostului președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță.
UPDATE: CSM a oferit procurorului general interimar acordul cu privire la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a unui judecător. Magistratul vizat ar fi fostul președinte al CSJ, Ion Druță. De asemenea, CSM a aprobat și cererea de demisie a lui Druță din fruntea CSJ.
Sesizarea a fost examinată cu ușile închise. Înainte de ședință, CSM a emis și un comunicat prin care l-a invitat pe Druță la ședință. Acesta însă nu s-a prezentat.
De menționat că noul dosar penal al lui Druță a fost deschis după ce, la perchezițiile efectuate în biroul judecătorului Druță în dosarul privind îmbogățirea ilicită ar fi fost găsit un document în care se conțineau mai multe indicații pe anumite dosare și deciziile pe care judecătorii care le examinau urmau să le ia.
În dosar sunt vizați, însă, și alți judecători, în special de la Curtea Supremă de Justiție care urmau să execute ordinele venite de la Druță pe acele dosare. Unii judecători vizați în sesizare sunt printre cei care au participat la organizarea Adunării Generale a Judecătorilor prin care actuala componență a CSM a fost revocată.
Pe 24 septembrie 2019, CSM a admis solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu pentru ridicarea imunității lui Ion Druță și a dat acordul pentru reținerea, aducerea silită, arestarea și percheziționarea acestuia.
În aceeași zi, Procuratura Anticorupție și CNA au efectuat percheziții în biroul acestuia de la CSJ.
Duminică, 29 septembrie, PA a efectuat percheziții la domiciliul acestuia și a înmânat familiei o citație prin care Ion Druță este solicitat să se prezinte mâine, 2 octombrie, în fața procurorilor pentru a fi audiat în calitate de bănuit.
Dosarul de îmbogățire ilicită a fost pornit de procurorul general interimar Dumitru Robu la 23 septembrie, după ce PG a fost informată de Serviciul Informații și Securitate (SIS) că a constatat „o discrepanță esențială” între veniturile legale declarate și proprietățile dobândite de membrii familiei Druță între 2016-2019.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
