Este aici ministrul Apărării. Trebuie de făcut un muzeu bun. Cel care a fost înainte a făcut un muzeu al nu știu cărei ocupații. El trebuie închis, dacă încă nu a fost. Deja l-au închis? Și să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos, în care să se regăsească și drapelul de luptă pe care ni l-a dăruit Șoigu, care s-a aflat aici pe 24 august, în ziua eliberării Moldovei”, a declarat Dodon potrivit ziarulnational.md.

La scurt timp, declarația sa a generat reacții. Dorin Chirtoacă, dar și alți reprezentanți de partide, au anunțat că orice încercare de a atinge muzeul va avea o ripostă imediată. În același timp, Anatol Șalaru spune că el a contribuit la fondarea muzeului, și nu Dorin Chirtoacă, și a făcut un apel la liderii ACUM pentru a-l stopa pe șeful statului. Intenția lui Dodon a fost comentată și de Maia Sandu.

Șeful Muzeului, în ședință cu ministrul Voicu

Pentru a afla dacă declarațiile lui Dodon au început să fie transpuse în practică la Ministerul Apărării, controlat de socialiști, parcursul zilei de joi am încercat de nenumărate ori să îl contactăm pe șeful Muzeului Armatei, Alexandru Chirilenco. De fiecare dată, ni s-a spus că acesta nu se află la birou. Spre seară, o sursă din cadrul muzeului ne-a comunicat că Alexandru Chirilenco se află într-o ședință la care participă și ministrul Apărării.

AGORA va mai încerca să vorbească cu șeful muzeului, pentru a afla dacă ministrul Apărării i-a comunicat despre o eventuală transformare sau sistare a activității muzeului.

Ministerul socialist din Guvernul ACUM-ist, coordonat de Dodon

Muzeul Ocupației Sovietice este parte a Centrului de Cultură și istorie Miliară și a Muzeului Militar al Republicii Moldova, instituție subordonată Ministerului Apărării.

Conducerea acestui minister a fost delegată Partidului Socialiștilor, care l-a propus pe Pavel Voicu la funcția de ministru al Apărării.

Astfel, deși Executivul este condus de Maia Sandu, muzeul se află în subordonarea socialiștilor, conduși (neformal) de același Igor Dodon.

Mai mult, în timpul ședinței de Guvern din 13 septembrie curent, înainte de a vota un proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură, ministrul Voicu a declarat că va susține inițiativa după ce a avut o discuție cu președintele Igor Dodon, în care a aflat că s-a ajuns la un consens pe acest subiect.

Maia Sandu: Nu e decizia lui Igor Dodon

Solicitată de jurnaliști să comenteze declarațiile șefului statului, șefa Guvernului a declarat că există alte instituții responsabile care administrează activitatea muzeelor.

„Nu cred că este decizia dânsului și nici nu am văzut această declarație, de aceea nu pot s-o comentez. Dar cred că sunt alte instituții publice responsabile și deciziile acestora contează pentru muzee. Cu siguranță e ministerul”, a declarat prim-ministra Maia Sandu.

Chirtoacă: Vom bloca imediat orice încercare de a atinge muzeul

Primul politician care a venit cu o reacție pe acest caz este liderul liberalilor, Dorin Chirtoacă, care a condamnat intenția lui Igor Dodon. Potrivit lui, orice încercare de a atinge Muzeul Ocupației Sovietice de către Dodon și actuala putere, va fi imediat blocată prin toate mijloacele democratice: proteste pașnice, blocarea intrării în clădire, greva foamei etc.

„Muzeul a fost deschis la inițiativa Partidului Liberal în anul 2015, ca urmare a unui angajament avut în fața victimelor regimului totalitar comunist de ocupație. În anul 2019, Rusia însăși a recunoscut ocupația sovietică, publicând pactul Ribbentrop-Molotov și anexele sale secrete. De asemenea, Serghei Nariskin, șeful SVR, a declarat că ocupația Basabiei a fost o afacere (сделка), între URSS și Germania nazistă.

Partidul Liberal va organiza imediat acțiuni de protest în cazul în care Dodon, Gaiciuc, Voicu etc, vor face o singură mișcare, prin care să atingă muzeul.

Dodon este un trădător de neam și țară care trebuie demis, și tras la răspundere atât pentru fraudele comise începând cu anul 2006, cât și pentru înaltele trădări de stat pe care le comite în funcția de președinte al RM”, a scris Dorin Chirtoacă pe Facebook.

Șalaru îl contrazice pe Chirtoacă și se adresează liderilor blocului ACUM

Președintele Partidului Unității Naționale îi îndeamnă pe Maia Sandu și Andrei Năstase „să nu permită distrugerea unicului muzeu din Republica Moldova care prezintă „roadele” ocupației sovietice”.

„Desființarea acestui muzeu este încă un act de agresiune al lui Dodon si PSRM la identitatea noastră românească, un act de agresiune la istoria si suferințele românilor basarabeni”, consideră Anatol Șalaru.

Fostul ministru al Transporturilor a reacționat și la declarațiile lui Dorin Chirtoacă, calificându-le drept mincinoase.

„Muzeul Ocupației Sovietice nu a fost creat la inițiativa PL. Muzeul Ocupației Sovietice a fost înființat exclusiv la inițiativa mea și a oamenilor din Armata Națională atunci când am decis să scot tancurile sovietice din unitățile militare. Cu chiu cu vai l-am convins pe Ghimpu să participe câteva minute la deschiderea muzeului. Dorin Chirtoacă nici macar nu a catadicsit să participe.

După cum nimeni de la PL nu a participat cand am scos tehnica militară americană în PMAN și m-au lăsat singur cu socialiștii care au încercat să oprească ieșirea tehnicii SUA din unitățile militare”, a scris Șalaru pe Facebook.

Apel public împotriva intenției lui Dodon: „E o crimă împotriva poporului”

Potrivit mai multor organizații și partide politice, intenția președintelui este o crimă împotriva poporului. Reprezentanții acestora au inițiat un apel public împotriva demersului anunțat de Igor Dodon.

„Ne adresăm Maiei Sandu să interzică ministrului Apărării, subalternul ei, lichidarea Muzeului ocupației sovietice. Ne adresăm ofițerilor din preajma lui Igor Dodon, în special lui Victor Gaiciuc, pentru că este doctor în științe istorice, cu rugămintea de a-l convinge pe Dodon să își retragă ordinul de închidere a muzeului”, a spus Anatol Petrencu, potrivit ipn.md. Președintele organizației „ProMemoria” afirmă că muzeul este un loc de reculegere pentru miile de oameni care au avut de suferit în urma ocupației sovietice.

„Asociația noastră critică dur decizia domnului Dodon și eu sper că indignările noastre îl vor face pe președinte să se gândească, inclusiv la copii și nepoți, care trebuie să știe ce a făcut tortura sovietică în Basarabia”, a spus Valentina Sturza, șefa Asociației foștilor deportați și deținuți politici, afirmând că Igor Dodon intenționează să șteargă urmele suferinței basarabenilor.

Președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a menționat că închiderea muzeului face parte dintr-o politică clară de deznaționalizare a românilor din Basarabia. „Dacă va fi nevoie, vom apăra cu forța muzeul”, a spus Vasile Costiuc.

AGORA precizează că muzeul Ocupației Sovietice a fost inaugurat în 2015 la Chișinău și este o expoziție permanentă în incinta Casei Armatei. Acesta se află pe strada Tighina 47 și este deschis pentru vizitatori zilnic (în afară de luni) între orele 9-17.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!