„În 2018 premierul Filip adoptă un parteneriat public-privat fără multe consultări și printr-un concurs total netransparent. Guvernul a restricționat participarea altor agenți economici la concurs. Participanții trebuiau să prezinte un rulaj de 400 de milioane de lei și o sumă a investițiilor de 200 de milioane de lei. Respectiv, condițiile au restricționat participarea la concurs a altor doritori. Comisia de anchetă găsește că acest concurs s-a făcut pentru o anumită companie, un grup pregătit, existând condiții care să avantajeze grupul. Decizia s-a luat în temeiul unei singure cereri și a lipsit cu desăvârșire transparența”, a declarat deputatul Igor Munteanu.
De la semnarea contractului de creare a parteneriatului public-privat, pricipala companie a grupului de investitori s-a retras din joc.
„Există același model ca și în cazul Air Moldova, când în prim-plan a apărut Blue Air-ul, apoi a dispărut. Aici, la fel, apare o companie mare, dar care ulterior dispare. Acest fapt trezește nedumeriri. Constatăm că interesele statului au fost negociate inechitabil. Investițiile planificate pentru anul 2019 erau de 35 de milioane de lei, dar încă nu s-au făcut. Din cei trei asociați acum niciunul nu se regăsește. Principala companie - Exfactor Grup s-a retras fără a investi vreun ban. Din momentul ieșirii din parteneriat a companiei care îndeplinea criteriile de eligibilitate, ceilalți nu mai sunt capabili să facă față programului de investiții”, a mai punctat Munteanu.
Potrivit președintelui Comisiei de anchetă, în momentul transmiterii către un investitor privat, întreprinderea era profitabilă și nu existau premise pentru privatizare.
„80% dintre toți pasagerii au nevoie de stații și gări auto. Cifra de afaceri a companiei era de 50 de milioane de lei anual. Rulajul era de 400 de mln de lei. Acești bani reprezentau o sursă importantă pentru Gările și Stațiile Auto. Era o companie profitabilă. Avea venituri din care se achitau salarii. Nu zic că nu erau necesare investiții, dar constatăm că interesele statului au fost negociate inechitabil”, a declarat Igor Munteanu.
Raportul Comisiei de anchetă urmează să fie audiat și în plenul Parlamentului. Șeful comisiei sugerează că se impune rezilierea contractului de parteneriart public-privat. „Decizia de reziliere a acestui parteneriat reiese din însuși structura ilegalității”, a conchis Munteanu.
ISTORIC
În decembrie 2018, după un concurs cu un singur participant, Agenția Proprietății Publice (APP) a dat în concesiune gările și stațiile auto firmei „Gările Auto Moderne”, ai cărei fondatori erau compania de construcții „Exfactor-Grup” (85%) și cetățeanul american Lluka Muco (15%).
După mai puțin de jumătate de an, „Exfactor-Grup” și Muco au renunțat la calitatea de asociați la compania „Gările Auto Moderne”, aceasta ajungând în mâinile Oksanei Demchenko, cetățeană a Ucrainei.
Peste câteva săptămâni, în iulie 2019, firma concesionară a autogărilor și-a schimbat din nou proprietarii: 50% au rămas în portofoliul Oksanei Demchenko, iar 25% au ajuns la omul de afaceri francez Arif Franck Charles, cunoscut în R. Moldova ca fiind proprietar al companiei „Le Bridge”. Ulterior, celelalte 25% din capitalul social al firmei „Gările Auto Moderne” au ajuns în posesia societății „Ramin-Lux” SRL, fondată de frații Maria și Alexandru Vîlcu.
Alexandru Vîlcu este fondator sau cofondator a 10 firme înregistrate în R. Moldova. În iunie curent, acesta a devenit asociat și la „DFM” SRL, fostă companie din grupul Șor, cu activități în domeniul magazinelor duty-free.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.