Mai exact, păsările sunt dotate cu un sistem special de transnmisiune, care emite ornitologilor SMS-uri cu locația exactă a vulturului. Păsările zboară cu cartele SIM ale operatorilor ruși de telefonie mobilă și, de îndată ce vulturul ajunge într-o zonă de acoperire, savanții primesc de la ea un mesaj.  De regulă, cercetătorii știu traseele pe care zboară păsările și pot calcula un buget în funcție de țările vizitate.

De data aceasta, planurile savanților au fost date peste cap. Dintre toate păsările, cele mai multe daune materiale le-a provocat un vultur de stepă, pe nume Min, care a zburat în Iran, alegând un traseu neobișnuit. 

Fiecare SMS trimis din Iran costă 49 de ruble, în timp ce un SMS din Kazahstan este de 15 ruble.

Min a reușit să cheltuiască întregul buget destinat tuturor păsărilor, în timp ce echipa monitorizează 12 vulturi.

Echipa a demarat o campanie de crowdfunding pentru a putea să își plătească facturile. Aceasta a fost numită „Pune-i vulturului bani pe telefon”.

Într-un final, operatorul de telefonie rus mobilă Megafon s-a oferit să plătească datoria și sa aloce tarif special, mult mai mic, pentru acest proiect.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!