Rusia

Moscova susţine că nu deţine „informaţii fiabile privind moartea şefului grupării SI, afirmând că există „detalii contradictorii” care ridică „îndoieli privind realitatea şi succesul operaţiunii americane”. Asta a declarat purtătorul său de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a postat un comentariu pe Twitter: „Anunţul american privind operaţiunea împotriva lui Abu Bakr al-Baghdadi este o etapă importantă în eforturile noastre împotriva terorismului internaţional. NATO rămâne angajat în lupta duşmanului nostru comun SI”.

Franţa

„Moartea lui al-Baghdadi este o lovitură dură împotriva DAESH, dar nu este decât o etapă. Lupta continuă împreună cu partenerii noştri din coaliţia internaţională pentru ca organizaţia teroristă să fie definitiv învinsă. Este prioritatea noastră în Levant”, a scris Emmanuel Macron pe contul său de Twitter.

Marea Britanie

La rândul său, prim-ministrul britanic Boris Johnson, a postat pe Twitter: „Moartea lui Baghdadi este un moment important în lupta noastră împotriva terorii, dar bătălia împotriva flagelului DAESH nu este încă terminată”.

Israel

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a felicitat pe preşedintele SUA „pentru această realizare impresionantă care a dus la moartea şefului SI, al-Baghdadi”. „Această reuşită este o etapă importantă, dar lupta continuă”, a adăugat el, în cadrul unei vizite într-o bază militară.

Turcia

„Moartea liderului DAESH marchează un moment de cotitură în lupta noastră comună împotriva terorismului”, a scris preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan pe Twitter.

Kurzii

Mazloum Abdi, comandant al Forţelor democrate siriene (FDS), partenere ale lui Washington în timpul luptei împotriva SI în Siria, a declarat: „Celule adormite îl vor răzbuna pe Baghdadi. Deci ne aşteptăm la orice, inclusiv la atacuri asupra închisorilor” gestionate de forţele kurde în care sunt deţinuţi mii de jihadişti.

Amintim că, anterior, Abu Bakr al-Baghdadi a fost declarat mort în repetate rânduri. De fiecare dată, alte surse anunțau însă că șeful ISIS este viu.

De exemplu, în iunie 2017, Ministerul rus de Interne a anunțat despre uciderea acestuia după un bombardament rusesc în Siria. O lună mai târziu, și membrii ISIS au declarat că liderul lor a murit. Informațiile au fost însă contrazise de serviciile de informații kurde, care au declarat la scurt timp că  Abu Bakr al-Baghdadi este viu și că se află în Siria.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!