Un candidat la funcția de procuror general, Artur Lupașco, susține că a fost exclus din concurs pe nedrept. Acesta spune că nu a avut posibilitatea să prezinte toate actele necesare, întrucât în ultima zi de depunere a dosarelor ușile Ministerului Justiției erau închise. De partea cealaltă, reprezentanții instituției au spus că, în weekend, documentele urmau a fi expediate în format electronic.
UPDATE: „Regretăm faptul că dl Lupașco nu a reușit să depună dosarul complet pentru concursul la funcția de procuror general, așa cum au făcut alți candidați. Am decis să extindem perioada de depunere a dosarelor pentru zilele de sâmbătă și duminică, atunci când instituțiile publice au liber, pentru a oferi mai mult timp celor interesați să pregătească dosarele de concurs. Credem că a fost o decizie inspirată, odată ce mai mulți candidați, cinci la număr, și-au prezentat dosarele complete anume în zilele de weekend. Dosarele complete, primite în weekend, au inclus și declarațiile pe proprie răspundere, tipărite, semnate și scanate, sau semnate electronic. Concomitent, vă informăm că dl Lupașco a depus o contestare, pe care Comisia urmează să o examineze și să se expună conform cadrului legal vizavi de aceasta”, au menționat pentru AGORA reprezentanții Ministerului Justiției.
„Simțeam că e o făcătură, dar pe urmă zic, poate NU, ia uite, lumea a stabilit limita până la minute: ora 23:59 a zilei de 20.10.2019. Iaca aiștea da!, s-au gândit, poate vine cu dosarul vreunul care în restul zilelor muncește sau se găsește vreun jurist printre ei, care a citit Regulamentul concursului. Și acum, în condițiile în care duminică, data limită, când am fost să înaintez actele pentru concurs, ușa Ministerului Justiției era închisă și lumina stinsă, iar la telefonul indicat în anunț nu răspundea nimeni, cum urma să fie semnată o declarație personală, în funcție de condițiile impuse de Regulament?. Paza clădirii Ministerului Justiției zice că „azi in genere nu a călcat picior de om în clădirea ministerului”, a scris pe Facebook Artur Lupașco.
Acesta a adăugat că, pe 22 octombrie, ar fi fost anunțat că dosarul prezentat este incomplet, pentru că lipsea declarația pe proprie răspundere, act pe care nu l-a putut depune din cauza situației relatate mai sus.
Pe 22 octombrie, Ministerul Justiției a anunțat că patru dintre cei 20 de candidați la șefia Procuraturii Generale nu au fost admiși la probainterviului. Instituția nu a menționat motivele care au stat la baza acestei decizii.
Cei 16 pretendenți au trecut testarea psihologică. În zilele de 28 și 29 octombrie, aceștia urmau să se prezinte la proba interviului.
Amintim că pretendentul la funcția de procuror general, potrivit noilor modificărilor legislative, trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de procuror sau judecător sau opt ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.
Vezi și aceste știri

Decizia magistraților: Încă 20 de zile de arest preventiv pentru Petru Merineanu, cumnatul ex-președintelui Igor Dodon

728 de refugiați ucraineni au fost angajați oficial în Republica Moldova. Alți 400 sunt la evidența autorităților
