V-ați pus vreodată întrebarea la ce se gândește un bancher? Aflați că printre răspunsuri s-ar regăsi și preocuparea despre cum să creezi și să menții relații bune cu partenerii, să atragi angajați valoroși și cum să obţii venituri. Totuși, un bancher se poate gândi și la impactul său şi al altora asupra mediului. Un asemenea exemplu este ProCredit Bank, care încearcă să acționeze pentru a păstra mediul înconjurător.
Banca spune că a început călătoria sa „Eco” cu o evaluare de sine. După analiza consumului de resurse, ProCredit Bank a identificat indicatori ce nu se încadrau în standardele europene. Drept urmare, aceștia au decis:
- să înlocuiască automobilele pe benzină și diesel cu cele hibride și electrice. Când vine vorba de distanțe lungi, banca preferă mașinile „plug-in” hibride. Odată cu dezvoltarea infrastructurii stațiilor de încărcare, distanțele lungi vor înceta să fie un obstacol.
- să reducă utilizarea de hârtie care, reieșind din activitatea bancară, nu e o sarcină ușoară. ProCredit Bank a analizat toate domeniile ce necesită consum de hârtie și a decis în favoarea simplificării contractelor, tipăririi obligatorii pe ambele părți ale foii și a monitorizării constante a volumelor tipărite.
Pentru a obține eficiență generală a consumului de resurse, s-au depus eforturi și în alte domenii. Astfel, la sfârșitul anului 2018 comparativ cu 2012, s-a obținut o scădere a consumului anual de:
- combustibil - cu 89% (1 mln kWh)
- hârtie – cu 88% (sau cu 15,5 tone)
- apă – cu 61% (sau cu 2,6 mii m3)
- energie electrică – cu 64% (sau 2,1 mln kWh)
În plus la toate acestea, ProCredit Bank se gândește la compensarea daunelor pe care le cauzează mediului. Angajații băncii participă la curățarea zonelor urbane, plantează copaci; sortează gunoiul și încearcă să facă acest lucru nu doar la muncă, dar și acasă. Anul acesta, împreună cu organizatorii unui cinematograf în aer liber, ProCredit Bank a organizat vizionarea unor filme documentare pe tema protecției mediului.
„Ce mai facem ca bancă? Analizăm cu atenție clienții noștri, evaluăm impactul activității lor asupra mediului și refuzăm să-i finanțăm pe cei, ce nu corespund criteriilor noastre”, spun cei de la ProCredit Bank.
La ce se mai gândește bancherul de la ProCredit Bank? La viitor. Pentru aceasta, e nevoie nu numai de o dezvoltare financiară stabilă, ci și calitativă. Pentru a face acest lucru posibil, e nevoie de oameni, iar oamenii au nevoie de un mediu înconjurător sănătos.
P.
P.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
