Bătaia de la Catedrală: Mărturiile uneia dintre victime și detalii despre presupușii atacatori

Bătaia de la Catedrală: Mărturiile uneia dintre victime și detalii despre presupușii atacatori

Unul dintre tinerii agresați joia trecută în Parcul Catedralei din capitală ar fi fost amenințat de unul dintre presupușii agresori pe o rețea de socializare.  Declarația a fost făcută chiar de el în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV 8. Tânărul a precizat că știe cine este autorul amenințărilor și că acesta ar avea un tată influent. De asemenea, el a oferit detalii despre seara în care a fost atacat alături de prietenul său.

Amenințări, audieri de recunoaștere și dezamăgire...

Publicitate

„Aceste amenințări au fost adresate pe un cont de instagram. Această persoană nu știa că am acces la acel cont și credea că vorbește cu altă persoană. La stories-ul cu detaliile întâmplării a reacționat cu un râs. Eu l-am întrebat ce este amuzant, el a spus că știe cine sunt tinerii care ne-au bătut. Știu cine este această persoană. Este un tânăr din Chișinău care crede că banii fac totul, și din toate neplăcerile este scos de tatăl său”, a declarat victima.

Tânărul a precizat că deși a încercat să-i identifice pe presupușii agresori cu ajutorul rețelelor de socializare, nu a reușit să-i găsească:

„Pe rețelele de socializare nu am dat de niciunul dintre ei, dar azi la audierile de recunoaștere am aflat că avea unul în jur de 33 de ani. Nu am avut o confruntare directă, ei stăteau după oglindă și trebuia să-i recunosc din mai multe persoane. Poliția a dat doar fișele, și eu am selectat o persoană care știu sigur că era acolo. Nu știu dacă erau băuți sau nu, dar din câte am înțeles la inspectorat, unii erau în stare de ebrietate. Azi de la unul dintre ei aducea a alcool”.

Totodată, victima a încercat să facă o scurtă reconstituire a serii în care ar fi fost atacat.

„Ei au fluierat, s-au întors, am avut un schimb de replici și a început a bătaia. Noi nu am reușit să ripostăm. Am stat cu Lucian până la final, am văzut mai multe versiuni de știri unde se spune că am fugit, eu am căzut jos și am fost lovit mai departe. Când m-am ridicat m-am uitat la Lucian, apoi au venit martorii”, a povestit tânărul.

El a mai spus că în urma acestui incident nu mai poate avea încredere în oamenii legii:

„ În securitate și în poliție nu mai am încredere. Cum le-au putut permite să plece când ei trebuiau să fie reținuți pentru cel puțin 72 de ore. Cum ei nu reprezintă pericol public? Nu am nicio explicație de ce oamenii legii au făcut asta”.

Părinți îndurerați. Anchetatori influențați?

În studioul emisiunii a fost invitat și tatăl celui de-al doilea tânăr care ar fi fost bătut. Nicolae Crăciun spune că a rămas surprins să afle că presupușii atacatori au fost lăsați în libertate.

„Nu știm cine sunt acești agresori. Joi seara am fost la comisariat pentru a vedea care este situația. Acolo m-am întâlnit cu persoanele din echipajul de patrulare, am discutat cu ei. Mi s-a spus că printre bătăuși este un adult de 30 și ceva de ani, iar alții sunt din zona Taraclia. Am văzut din spate un atacator în timp ce îl ridicau pe scări. Noi eram convinși că vor fi reținuți. După ce am mers la spital, anchetatoarea a fost telefonată și am înțeles că cineva insista că de fapt ar fi fost alte persoane. De la comisariat se transmiteau imaginile acestor persoane, iar al doilea băiat care a fost bătut îi recunoștea cu lux de amănunte”, a spus Crăciun.

Tatăl băiatului care ar fi fost bătut spune că, inițial, anchetatoarea ar fi spus că presupușii atacatori vor fi reținuți:

„Din discuție pe care am avut-o cu ea am înțeles că vor fi reținuți, pe urmă am înțeles că asta nu se va întâmpla. Trebuia să ridice urme de sânge, să ia încălțămintea făptașilor, să caute amprente atunci la moment. Anchetatoarea ne-a spus că a lucrat 24 de ore și are nevoie să se odihnească, iar de luni va reveni la caz. Am cerut recuzarea anchetatorului pentru că nu și-a făcut treaba. Soția cu lacrimi a rugat-o pe anchetatoare să nu le permită să plece”.

Libertatea presupușilor agresori: normă legală sau incompetență?

Fostul viceministru al Afacerilor Externe, Ghenadie Cosovan, susține că decizia oamenilor legii de a-i lăsa în libertate pe presupușii agresori ar putea acționa în detrimentul anchetei.

„Sunt acțiuni extrem de grave care prevăd nemijlocit arestul, cel puțin a persoanelor implicate direct. În cadrul unui proces penal pentru a primi probele era nevoie să fie reținute. Fiind libere, persoanele pot crea o linie de apărare, să împartă rolurile, să găsească un minor care ar putea să-i acopere, să-și asume vina. Sunt multe lucruri care trebuiau să fie efectuate pe urme fierbinți. Aceste zile pot deturna ancheta. EI intimidează victimele, pot acționa asupra altor martori care ar fi putut să dea probe pe acest caz” , a spus Cosovan.

Fostul șef de la MAI este de părere că starea de ebrietate este un indice agravant, iar dacă presupușii agresori ar fi fost băuți în acea seară, probele trebuiau să fie prelevate imediat:

„Este vorba despre incompetență. Cercetarea la fața locului ar fi permis acumularea probelor pentru ca să fie folosite chiar și în instanță. Probe de sânge, probe ADN, urme de încălțăminte”.

Ce riscă, de fapt, presupușii bătăuși? Sunt ei sau nu un pericol social?

Avocatul Promo LEX, Vadim Vieru a declarat că în unele situații oamenii legii din țara merg în extreme.

„Rețin persoane când nu există pericol social, și când a fost o comisă o infracțiune cu violență, în grup, cu implicarea minorilor, că bănuiala de a fi în stare de ebrietate, un cumul de circumstanțe, care fără ca să ai cunoștințe în drept îți dai seama că aceste persoane trebuie să fie reținute”, a spus Vieru.

Avocatul este de părere că Ministerul Afacerilor Interne ar trebui să insiste mai multe pe rezolvarea acestui caz:

„Securitatea internă de la MAI ar trebui să verifice dacă anchetatoarea a fost influențată. Dacă ar fi acționat independent, ei ar fi fost reținuți”.

Mai mult, Vadim Vieru precizează că pedeapsa pe care ar putea s-o primească presupușii bătăuși ar putea să nu-i priveze de libertate:

„Din informațiile disponibile public s-a încercat să fie sustras un bun al persoanei, bicicleta, calificarea ar fi alta decât huliganism. Ancheta a fost viciată în acest caz. Dacă vorbim de huliganism el riscă doar amendă, și pedeapsă care poate fi muncă în folosul societățiii”, a conchis avocatul.

AGORA amintește că joia trecută doi tineri din capitală care ar fi fost atacați de 7 persoane în parcul Catedralei. Presupușii atacatori ar fi fost băuți, iar întregul conflict s-ar fi iscat după ce victimele ar fi refuzat să le cedeze bărbaților bicicletele cu care se plimbau.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal