Întrebat despre întrevederea președintelui Igor Dodon cu așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care urma să aibă loc pe 29 octombrie, Oazu Nantoi a menționat: „Este vorba de următoarea situație absolut jenantă. Articolul 66 punctul d) din Constituție stabilește univoc că Parlamentul definește direcțiile principale ale politicii interne și externe ale țării. Eu cunosc discuțiile din interiorul Blocului ACUM despre problema așa-zisului conflict transnistrean. De ce zic așa-zisului conflict? Deoarece acest conflict demult a degenerat în business murdar, cu implicarea politicienilor corupți (să nu arătăm cu degetul, că-s din trecutul apropiat)”.

Deputatul a mai menționat că șeful statului, Igor Dodom, „în repetate rânduri, s-a manifestat cu niște inițiative absolut necoordonate cu Parlamentul Republicii Moldova”.

„Și aici eu îmi aduc aminte de ziua de 18 decembrie a anului 2016, când, după ce dl Igor Dodon a fost declarat învingător în alegerile prezidențiale, a avut loc un congres extraordinar al PSRM. La acel congres s-a promis solemn rezilierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, s-a promis federalizarea RM, inclusiv un oarecare Oleg Horjan a vorbit la microfon din partea comuniștilor din stânga Nistrului și a promis că ori de câte ori va avea nevoie Igor Nicolaevici Dodon de susținere, el va găsi acea susținere pe malul stâng. Acum, Oleg Horjan, dacă nu greșesc, stă frumușel la răcoare în stânga Nistrului, deoarece a supărat compania Sheriff, pe reprezentanții Sheriff-ului. Totodată, un oarecare Vadim Krasnoselski, pe care noi îl numim lider, dar, conform Articolului 2 din Constituția Republicii Moldova, el este complice la crima uzurpării puterii de stat, este și el marioneta aceleiași companii Sheriff”, a declarat Oazu Nantoi.

„Problema conflictului nu se rezolvă din cauza situației dezastruoase de la Chișinău”

„Demult am constatat, în calitate de cetățean al RM, că problema conflictului nu se rezolvă din cauza situației dezastruoase de la Chișinău. Da, noi putem arăta cu degetul la Rusia, la prezența ilegală a trupelor Federației Ruse, la acele decizii ale CEDO, inclusiv uciderea lui Vadim Pisari, cetățean al Republicii Moldova, uitat și trădat de propriii politicieni, care a fost ucis pe podul de peste Nistru, dar nu putem ignora faptul că la Chișinău fie sunt la putere niște afaceriști care transformă conflictul transnistrean în business murdar cu venituri dosite în offshore-uri, fie noi nu avem acel consens național în a cărui bază să fie elaborată o politică consecventă de soluționare a acestei probleme”, a spus deputatul.

„Este evident că Guvernul RM la momentul de față este totalmente dedicat problemei luptei pentru întoarcerea în albia constituțională a situației cu justiția și cu Procuratura, cu instanțele de judecată. Fără rezolvarea acestei probleme nu pot fi discutate nici una, nici o altă problemă – de la creșterea salariilor până la nu știu ce, politici externe echilibrate, deoarece statul Republica Moldova deocamdată există mai mult pe hârtie și ceea ce am citat eu din Constituție este sfidat de mai multe centre de putere”, a adăugat acesta.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!