„În cadrul perchezițiilor, efectuate la figuranți, au fost depistate și ridicate aproximativ 200 de grame de hașiș. Astfel, aceștia au fost reținuți ca urmare a efectuării unui șir de acțiuni de urmărire penală, cât și măsuri speciale de investigații, realizate de Inspectoratului Național de Investigații al IGP, sub conducerea procurorilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cum ar interceptarea convorbirilor telefonice, urmărirea vizuală și documentarea cu ajutorul metodelor și mijloacelor tehnice, precum și localizarea sau urmărirea prin sistemul de poziționare globală (GPS), dar și prin alte mijloace tehnice”, se arată într-un comunicat emis de oamenii legii.

Mai exact, procurorii au stabilit că învinuiții, împreună cu alte persoane care încă nu au fost identificate, zilnic cumpărau de la diferiți dealeri droguri, cum ar fi marijuana sau haşiş, inclusiv prin mijloace electronice de comunicare. Ulterior, aceștia le transportau şi le divizau în cantităţi mai mici, după care le vindeau în Chişinău și în suburbiile capitalei, iar banii îi repartizau în funcție de aportul fiecăruia la comiterea infracțiunii.

Pentru faptele incriminate, învinuiții riscă până la 15 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.


„De asemenea, pe cazul dat au fost documentați și consumatorii finali, de la care a fost ridicată aceeași substanță psihotropă de tip hașiș. Prin urmare, consumatorii sunt cercetați pentru circulaţie ilegală a drogurilor fără scop de înstrăinare, adică cumpărarea și păstrarea drogurilor, săvârșite în proporţii mari, cât și conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate produsă de substanţe psihotrope”, se mai arată în comunicat.

Procurorii amintesc că hoțul în lege „Chitaeț” are rol de conducere superioară în organizația cu același nume, care a delegat responsabilități membrilor organizației din diferite orașe și penitenciare de acumulare a banilor în bugetul comun (n.r. „общаг” din limba rusă). Așadar, banii sunt acumulați în urma estorcărilor de la persoanele fizice, în urma acţiunilor de şantaj, circulaţiei ilegale a substanţelor narcotice şi a altor infracţiuni săvârșite pe teritoriul Republicii Moldova, dar și peste hotare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!