Reacțiile partenerilor Moldovei la investirea Guvernului Gaburici

Reacțiile partenerilor Moldovei la investirea Guvernului Gaburici

Noul premier al Republicii Moldova a fost primit oarecum bine de oficialii europeni. Cel puțin asta reiese din notele diplomatice. Prima reacție a fost rezervată și a venit de la Guvernul României care „a luat notă de învestirea noului Guvern” și „își exprimă așteptarea” să eforturile în direcția parcursului european. Din partea României însă, un semnal mai pozitiv nu poate fi decât vizita lui Iohannis anunțată la scurt timp după investirea Guvernului, informează Agora.

Prim-ministrul român, Victor Ponta, la fel ca și Înaltul reprezentant al UE, Federica Mogherini și comisarul European pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, „au salutat” investirea Guvernului Gaburici. Prim-ministrul Victor Ponta a amintit de Iurie Leancă în același mesaj în care îi ura succes lui Gaburici.

Între bine și rău în România

Dialogul diplomatic între România și Moldova a continuat printr-o convorbire telefonică între Natalia Gherman, vice-premier, ministrul afacerilor externe și integrării europene și Bogdan Aurescu, ministru de externe al României. Ultimul a felicitat-o pe Gherman pentru reinvestirea în funcție și a invitat-o să facă o vizită în viitorul apropiat.

Mai dură poziție a fost a lui Băsescu, fost președinte al României, pentru care nominalizarea unui om care vine din „zona de bussines” este un „rateu” pentru Republica Moldova care fusese „premiantul” Parteneriatului Estic. Potrivit lui Băsescu, noul premier nu va reuși să împingă cu aceeași viteză nici Acordul de Asociere și nici Acordul de Liber-Schimb.

Uniunea Europeană și Moldova

„Îl felicităm pe prim-ministrul Chiril Gaburici cu prilejul numirii sale în funcție. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea noastră și să punem în aplicare, în pași alerți, Acordul de asociere cu UE, în beneficiul poporului. Un guvern stabil, cu o agendă autentică de reforme, va fi crucial pentru acest scop. Ne exprimăm încrederea că noul guvern va intensifica eforturile pe implementarea reformelor-cheie, în special, în sectorul justiției și cel financiar, în domeniul combaterii corupției, în interesul tuturor moldovenilor”, s-a arătat în mesajul comun al şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini și comisarului european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn.

Noul premier a avut o întrevedere cu șeful misiunii UE în Moldova, Pirkka Tapiola. Acesta l-a felicitat cu prilejul investirii în funcție și a menționat că UE va sprijini în continuare reformele cheie. Părțile au convenit să continuie cooperarea în baza Acordului de Asociere RM-UE.

Reacții din Washington și Moscova

Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al departamentului de stat al SUA a declarat că salută formarea unui nou guvern în Moldova, și vede necesar reformele rapide pentru beneficiul poporului din Moldova, inclusiv implementarea Acordului de Asociere. „SUA rămâne determinată să asiste Moldova în lupta contra corupției și pentru promovarea reformelor care să răspândească beneficiile integrării în Uniunea Europeană”, se mai spune în mesajul acesteia.

Iar un comentariu la declarația oficială de la Jen Psaki a venit de la Moscova, de la nimeni altul decât Dmitri Rogozin. Potrivit acestuia, „Washington mută țările, ca pionii. Unde este America și unde este Uniunea Europeană? Unde să se integreze Republica Moldova? Și ce legătură are omniprezenta Psaki?”, a menționat acesta într-un comentariu pe twitter.

100 de zile pentru Guvernul Gaburici

Potrivit cutumei, persoanei noi care vine într-o funcție de răspundere ar trebui să i se acorde cele 100 de zile de probă. Astfel în noul guvern alături de prim-ministru, două treimi din membrii noului guvern se găsesc pentru prima dată.

Termenul de 100 de zile pentru Guvernul Gaburici va expira la finalul lunii mai.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.