Alege corect anvelopele de iarnă: La ce trebuie să atragi atenția și cum descifrezi simbolurile de pe ele

Alege corect anvelopele de iarnă: La ce trebuie să atragi atenția și cum descifrezi simbolurile de pe ele

Dacă termometrul arată sub +7 °C, atunci e vremea ca anvelopele de vară să fie înlocuite. În condiții de frig, anvelopele de iarnă pot asigura o mult mai bună aderenţă decât anvelopele de vară. Anvelopele de iarnă sunt obligatorii când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de dată.Potrivit Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP), primul pas la schimbarea anvelopelor este să verificați în talonul mașinii dimensiunile corecte. O anvelopă mai mare ar putea afecta articulațiile autoturismului și în același timp va scădea performanțele de frânare și de stabilitate.

Atenție la caracteristicile tehnice: indicele de sarcină, indicele de viteză, nivelul de zgomot și data producerii

Indicele de sarcină reprezintă sarcina maximă în kilograme pe care o anvelopă o poate transporta la viteza maximă indicată de indicele de viteză. Acesta variază între 60 (250 kg) și 165 (5150 kg). Indice de viteză indică viteza maximă la care anvelopa este certificată pentru a putea suporta o sarcină în deplină siguranță.

Vânzătorul este obligat, la cererea consumatorului, să descifreze și să explice codificațiile imprimate pe anvelope, iar în cazul agenților comerțului electronic să descifreze caracteristicile anvelopei, în termeni simplificați. APCSP recomandă consumatorilor solicitarea bonului de casă și păstrarea acestuia pentru minim doi ani.

Vârsta anvelopei este un element important. Este recomandat să nu utilizați anvelope mai vechi de 5 ani, chiar dacă adîncimea profilului este înca bună. În acest caz, îmbătrânirea cauciucului îl face dur, uneori chiar casant, avînd repercusiuni asupra siguranței la rulare și determinând marirea distanței de frânare. Spre exemplu, indicația 2216 amplasată pe partea laterală se descifrează prin indicarea săptămânii și anul de fabricație însemnând săptămâna 22 din anul 2016.

Marcajul M+S indică faptul că este vorba despre o anvelopă pentru zăpadă. Simbolul constituit din trei vârfuri muntoase și un fulg de zăpadă (3pMSF) aplicat pe anvelopele M+S (Mud & Snow) desemnează anvelope concepute pentru condiții dificile de zapadă.

Recomandăm ca schimbarea și montarea anvelopelor să se efectueze la centre auto specializate. Mecanicii pot verifica astfel şi presiunea din interiorul anvelopelor folosind echipamente adecvate și legalizate, pot echilibra roţile pentru a preveni defecțiuni la sistemul de direcţie.

Dacă adâncimea profilului scade sub 4 mm, atunci sporește riscul de acvaplanare şi influenţează negativ performanţele de frânare și aderență, APCSP recomandându-vă să nu achiziționați anvelope uzate sub norma invocată.

Anvelopele reşapate sunt recomandate pentru circulaţia în oraş întrucât reprezintă o alternativă mai ieftină decât cele noi, însă trebuie ţinut cont de faptul că ele au performanţe mai scăzute.

Spre exemplu, indicațiile 205/60 R16 92 H marcate pe flancul cauciucului se descifrează prin:

205: lățimea anvelopei în mm;

60: înălțimea anvelopei;

R: indică o construcție radială;

16: diametrul intern al anvelopei în inchi;

92: indicele de sarcină. Pentru un indice de 92, sarcina maxima suportată este de 630 kg/anvelopă;

H: indice de viteză, iar viteza maximă la care anvelopa este certificată pentru acest indice este de 210 km/h.

Profilul cauciuclui, foarte important

Profilul anvelopelor de vară au o înălţime de 6-8 mm atunci când sunt noi, iar cele de iarnă 9-11 mm.

În anotimpurile calde, cel mai important factor pentru o anvelopă este înălţimea profilului, pentru a evita acvaplanarea şi a beneficia de o stabilitate sporită.

Pentru anvelopele de iarnă însă, cel mai important criteriu, sunt micile benzi proeminente din profilul cauciucului, adică adâncimea lor (circa 4-5 mm). Aşadar, anvelopele de iarnă uzate, a căror înălţime a profilului constituie circa 6 mm (în loc de 9-11), vor avea nu mai mult de 2 mm în adâncimea benzilor, ceea ce ar însemna că aceste anvelope practic nu sunt bine venite în exploatare, notează adevarul.ro.

La ce trebuie să fim atenţi în cazul anvelopelor vechi

Urmăriţi anul producerii, pentru că anvelopele au un termen de valabilitate, cel mult 5 ani. Să presupunem că aţi identificat o pereche-două de anvelope la mâna a doua şi v-ar interesa să ştiţi dacă merită sau nu. Ce e de făcut în continuare? Dacă veţi procura anvelopele de la o persoană fizică e bine să întrebaţi motivul vânzării, chiar de pare lipsită de sens abordarea. Proprietarul unei maşini scumpe nu va economisi pe anvelope uzate şi, la procurarea unui nou set, le va scoate în vânzare pe cele vechi. În acest caz pare raţional motivul vânzării, dar dacă proprietarul nu face parte din cei înstăriţi, atunci anvelopele vândute ar putea avea un defect ascuns. E bine să urmăriţi cordul întărit, din partea interioară a anvelopei, cel care se îmbracă pe jantă. Cel mai mic defect în scurt timp va distruge anvelopa la viteze mari, iar asta nu e ce v-aţi dori.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.