Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea, în anul 2016, Republica Moldova a înregistrat un consum anual de 15,2 litri alcool pur/locuitor la vârsta de peste 15 ani. În pragul lunii noiembrie, când în țară se va organiza o lună a conștientizării riscurilor alcoolului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale oferă statistici îngrijorătoare despre alcool.
Bărbații sunt primii la capitolul volumului de alcool pur pe cap de locuitor, anual: cifra depășește 25 de litri. Femeile consumă, în medie, șase litri de alcool pur anual.
Situaţia existentă se agravează tot mai mult și din cauza consumului de alcool în rândul copiilor şi tinerilor. Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât crește riscul de a suferi de alcoolism la vârsta adultă. La nivel global circa 25% din totalul deceselor în grupul de vârstă 20 – 39 de ani se datorează consumului nociv de alcool. Adolescenții și tinerii până la 25 ani reprezintă grupul vulnerabil, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool.
Numeroase cercetări naționale și studii populaționale denotă că în Republica Moldova:
- circa 19% dintre persoanele de 16 – 65 ani care au consumat alcool nu au fost în stare să-şi amintească a doua zi ce s-a întâmplat seara trecută, din cauza dozei excesive de alcool consumate;
- 80% din populaţia generală cred că abuzul de alcool provoacă boli grave;
- 32% dintre consumatori nu sunt îngrijoraţi că aceasta le va înrăutăţi starea de sănătate în viitor;
- 81% dintre consumatori de alcool nu intenţionează să reducă consumul de alcool;
- 13% dintre consumatori au accidentat pe cineva sau au fost ei însăşi accidentaţi în urma consumului de alcool.
Anual, la nivel global se înregistrează circa 3,3 milioane de decese cauzate de consumul de alcool, ceea ce reprezintă 5,9% din totalul deceselor.
Consumul nociv de alcool este responsabil de declanșarea a peste 200 de afecțiuni și boli. În general, 5,1% din povara globală a bolilor și traumelor este cauzată de consumul nociv de alcool.
Vezi și aceste știri

DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record: Care este impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii (EMISIUNE)

Pre-Vetting: Doi candidați pentru funcția de membru CSM, propuși de Parlament, nu au promovat evaluarea, iar altul s-a retras din concurs

Dr. Lana, femeia din R. Moldova care ar fi făcut operații estetice în România fără drept de practică, și-a aflat sentința
Advertoriale

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe

Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”
