Peste 800 de fete și femei din întreaga țară, interesate de „Programului de instruire în domeniul IT” (VIDEO)

Peste 800 de fete și femei din întreaga țară, interesate de „Programului de instruire în domeniul IT” (VIDEO)
Foto: Agora.md

Cum putem încuraja participarea femeilor în domeniul IT? Printr-un program de instruire în domeniul IT, dedicat în mod special fetelor și femeilor din întreaga țară. Astfel s-a născut ideia proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”, care a adunat peste 800 de fete și femei la cea de-a II-a ediție a „Programului  de instruire în domeniul IT”.

Irina Oriol, managerul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC spune că de acest program poate beneficia orice fată, femeie începând cu vârsta de 16 ani.

„Noi vom organiza, într-un mod special, să implicăm femei din zonele rurale, din grupele etnice sau femeile din grupele vulnerabile. Credem că femeile participând la acest program și apoi angajându-se în domeniul IT vor putea contribui la dezvoltarea societății, la dezvoltarea economică a țării și vor contribui la digitalizarea societății într-un mod dinamic și prosper” este sigură Irina Oriol.

Programul oferă trei direcții de studiu: Front-End Development, Testare Software sau femeile vor putea să-și dezvolte competențe digitale, utile la locul de muncă.

„Fiind stabil financiar ele nu mai pot deveni parte a cercului de violență. Știm că datele bazate pe violența de gen sunt mari. Anume aceasta ne-a motivat să susținem fetele și femeile în domeniul IT fiindcă, este un domeniu pro-activ, este un domeniu în creștere, un domeniu cu cel mai înalt nivelul de salarizare pe economie și de ce să nu beneficieze fetele și femeile din Moldova de aceste oportunități?” spune Lucreția Ciurea, Specialistă Monitorizare și Evaluare, UN Women Moldova.

Programul include șapte luni de instruire gratuită. Cursul va fi divizat în sesiuni online, a câte 15 minute pe zi, urmate de 2 luni de sesiuni offline dedicate atelierelor practice. Astfel, sute de vise despre cariere de succes se vor realiza cu sprijinul financiar al Suediei și al UN Women.

„Privind sectorul IT din Moldova, am văzut că e unul care înregistrează cea mai rapidă creștere, ceea ce e important pentru dezvoltare și crearea de oportunități pentru locuri de muncă. Noi credem că femeile trebuie să participe activ în acest proces, pentru a-l face unul sustenabil și pentru a asigura creșterea de lungă durată a sectorului”, a menționat în cadrul evenimentului ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, E.S. Anna Lyberg.

Am zărit curiozitate și entuziasm în ochii participantelor, deși majoritatea vin din alte domenii. De exemplu Valentina Ghiluța, participantă la cea de-a ediția II-a ediție a programului, a subliniat că a fost profund impresionată de faptul că există astfel de program în Republica Moldova și că acum câteva luni era în căutarea unor cursuri de testing. „Când am văzut că în acest an se propune aceste direcții, nu am ezitat și am încercat să aplic. Doresc ca după acest program  să mă inițializez în domeniul IT și să știu exact unde trebuie să merg mai departe și ce trebuie să fac”, spune tânăra.

Programul este o continuare bazată pe succesele obținute la prima ediție: 500 de femei au fost deja instruite, 200 de femei au reușit să înregistreze performanțe deosebite, iar 20 de femei s-au aranjat la un loc de muncă.

Veronica Chirilov este una din participantele primei ediții a programului. „Am participat la prima etapă, exact ca fetele de acum. Am venit la prezentare, eram puțin cam sceptică dacă am să reușesc sau nu o să reușesc, dar eram foarte motivată, îmi doream foarte mult lucrul acesta și cu multă muncă și susținere din partea familiei am reușit. Eu sper și fetele să reușească să devină specialiști buni, poate chiar mai buni decât mine” spune tânăra care a povestit fetelor adunate la eveniment, despre propria experiență.

Cursurile din cadrul „Programului de instruire în domeniul IT” vor demara în noiembrie 2019 și se vor încheia în luna iunie 2020.

Vezi și aceste știri
Un angajat al Secretariatului Parlamentului de la Chișinău, confirmat pozitiv la COVID-19

Un angajat al Secretariatului Parlamentului de la Chișinău, confirmat pozitiv la COVID-19

Șeful PSRM Cahul, răpus de COVID-19

Șeful PSRM Cahul, răpus de COVID-19

Numărul real al morților de COVID-19 în China ar fi de 30 de ori mai mare decât cel declarat

Numărul real al morților de COVID-19 în China ar fi de 30 de ori mai mare decât cel declarat

Advertoriale
De Ziua Mondială a Sănătăţii, angajaţii Mobiasbanca – OTP Group susţin #supereroii (VIDEO)

De Ziua Mondială a Sănătăţii, angajaţii Mobiasbanca – OTP Group susţin #supereroii (VIDEO)

Pe VB24 de la Victoriabank, ai 0% comision la transferuri între conturi proprii

Pe VB24 de la Victoriabank, ai 0% comision la transferuri între conturi proprii

Aplicația MAIBank în ultima lună: triplu descărcări, dublu tranzacții și rating tot mai ridicat în Google Play

Aplicația MAIBank în ultima lună: triplu descărcări, dublu tranzacții și rating tot mai ridicat în Google Play

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Teatrul Satiricus anunță un weekend plin de spectacole online. Iată ce ne așteaptă
 • Salariul primit de o asistentă medicală pentru 12 ture de noapte în lupta cu COVID-19 (Foto)
Cele mai populare
 • 1
  Nora unei femei, răpuse de COVID-19, acuză autoritățile de informații false: Nu pot merge la înmormântare. Toți mă acuză că am adus virusul în sat
 • 2
  Cu o mână se dă, cu alta se ia: Ce salariu a primit o asistentă medicală pentru 12 ture de noapte în lupta cu COVID-19 (DOC)
 • 3
  R. Moldova intră în scenariul patru de gestionare a epidemiei. Cum e pregătit sistemul medical
 • 4
  Nadejda Babkina este în comă artificială. Cântăreața a fost diagnosticată cu COVID-19
Autentificare