Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, va sesiza Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție cu privire la o decizie adoptată de Guvernul condus de Pavel Filip, prin asumare de răspundere, în februarie 2019. Mai exact, atunci s-a decis excluderea unui teren din capitală din Zona Economică Liberă „Bălți”. Anunțul lui Igor Munteanu vine după ce Curtea Constituțională s-a expus asupra sesizării sale și a hotărât că decizia Guvernului Filip este neconstituțională.
Potrivit lui Igor Munteanu, terenul, amplasat pe strada Sprâncenoaia 1 din capitală, a fost inclus în componența Zonei Economice Libere (ZEL) „Bălți” în 2018, pentru construcția unui parc de inginerie aplicată și cercetare, care urma să fie constituit din 8-10 institute de cercetare, „indispensabile pentru dezvoltarea zonei economice libere”.
„Ministerul Economiei și Infrastructurii, în 2018, când a susținut ideea dezvoltării unui parc de industrie și inginerie aplicată, evident că s-a gândit că acest lucru va stimula o cooperare mai strânsă între Academia de Științe și industriile localizate în ZEL „Bălți”. Toate ministerele au susținut ideea acestui parc, iar partenerii de dezvoltare au alocat în total aproximativ 10 milioane de euro pentru dezvoltarea acestui nucleu. Dar nu a fost să fie. Guvernul a intrat abuziv, prin asumare de răspundere, și a anulat o lege”, a explicat președintele comisiei parlamentare.
Deputatul a mai spus că avizele date acestui proiect ar fi fost negative. „Nu există niciun dubiu că intervenția Guvernului a fost făcută în interesul unor companii de construcție, care au încercat să preia în mod abuziv controlul asupra acestui teren. Putem constata că această perioadă de patru luni, dintre o lege adoptată de Parlament și o asumare de răspundere a Guvernului, a însemnat pierderi pentru ZEL „Bălți” și suspendarea finanțărilor care erau planificate pentru deschiderea acestui parc, care ar fi trebuit să fie al doilea ca mărime și importanță după Tekwil”, a mai spus Igor Munteanu.
Potrivit notei informative care a însoțit hotărârea Guvernului din februarie 2019, Agenția Proprietății Publice a motivat excluderea terenului respectiv din componența ZEL „Bălți” prin faptul că „la adresa menționată își are sediul Liceul „Aristotel”, al cărui fondator este Ministerul Educației, Culturii și Cercetării”.
Igor Munteanu este însă de o altă părere: „Pe acel teren contestat prin această intervenție a Guvernului se află un service auto, o vulcanizare, o spălătorie de automobile neînregistrată”.
Zona Economică Liberă „Bălți” a fost creată și lansată în 2010. Aceasta administrează în prezent 11 subzone, amplasate în cinci raioane, cuprinzând toate cele trei regiuni de dezvoltare efective ale țării.
Vezi și aceste știri

Erdogan: Turcia ar putea aproba cererea Finlandei de aderare la NATO, dar nu susține candidatura Suediei

Expert: Salariul mediu în IT a depășit 2.000 de dolari lunar și înregistrează o creștere mult mai rapidă decât în restul sectoarelor economice
