Potrivit lui Igor Munteanu, terenul, amplasat pe strada Sprâncenoaia 1 din capitală, a fost inclus în componența Zonei Economice Libere (ZEL) „Bălți” în 2018, pentru construcția unui parc de inginerie aplicată și cercetare, care urma să fie constituit din 8-10 institute de cercetare, „indispensabile pentru dezvoltarea zonei economice libere”.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii, în 2018, când a susținut ideea dezvoltării unui parc de industrie și inginerie aplicată, evident că s-a gândit că acest lucru va stimula o cooperare mai strânsă între Academia de Științe și industriile localizate în ZEL „Bălți”. Toate ministerele au susținut ideea acestui parc, iar partenerii de dezvoltare au alocat în total aproximativ 10 milioane de euro pentru dezvoltarea acestui nucleu. Dar nu a fost să fie. Guvernul a intrat abuziv, prin asumare de răspundere, și a anulat o lege”, a explicat președintele comisiei parlamentare.

Deputatul a mai spus că avizele date acestui proiect ar fi fost negative. „Nu există niciun dubiu că intervenția Guvernului a fost făcută în interesul unor companii de construcție, care au încercat să preia în mod abuziv controlul asupra acestui teren. Putem constata că această perioadă de patru luni, dintre o lege adoptată de Parlament și o asumare de răspundere a Guvernului, a însemnat pierderi pentru ZEL „Bălți” și suspendarea finanțărilor care erau planificate pentru deschiderea acestui parc, care ar fi trebuit să fie al doilea ca mărime și importanță după Tekwil”, a mai spus Igor Munteanu.

Potrivit notei informative care a însoțit hotărârea Guvernului din februarie 2019, Agenția Proprietății Publice a motivat excluderea terenului respectiv din componența ZEL „Bălți” prin faptul că „la adresa menționată își are sediul Liceul „Aristotel”, al cărui fondator este Ministerul Educației, Culturii și Cercetării”.

Igor Munteanu este însă de o altă părere: „Pe acel teren contestat prin această intervenție a Guvernului se află un service auto, o vulcanizare, o spălătorie de automobile neînregistrată”.

Zona Economică Liberă „Bălți” a fost creată și lansată în 2010. Aceasta administrează în prezent 11 subzone, amplasate în cinci raioane, cuprinzând toate cele trei regiuni de dezvoltare efective ale țării.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!