„În contextul apariției unor informații noi despre integritatea unui candidat din lista preselectată pentru concursul de procuror general, solicit Comisiei să verifice de urgență informația publicată în presă și să examineze oportunitatea reevaluării acestei liste. Avem obligația morală în fața cetățenilor să promovăm la concurs persoane asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție. Înțeleg că această comisie a acționat independent și respect independența comisiei, dar presupun că informația pe care au primit-o membrii comisiei de la instituțiile abilitate, privind integritatea unor candidați, putea fi incompletă”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Menționăm că astăzi, președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a cerut demisia ministrei Justiției Olesea Stamate arătându-se nemulțumit față de faptul că din 20 de candidați au fost selectați doar patru, dintre care doi ar reprezenta „tandemul ACUM - PSRM”. 

„Este evident că Gribincea și Stoianoglo au fost scoși în față de ACUM și PSRM, ceilalti doi, Crîșmaru și Soltan, fiind de umplutură în lista scurtă. Cu ce este mai „integru” Stoianoglo, fost deputat și vicepreședinte al Parlamentului, din partea PD, față de toți ceilalți”, a întrebat retoric Chirtoacă. 

Tot astăzi, Ziarul Național a scris că Veaceslav Soltan, în calitate de șef al Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, ar fi gestionat licitația prin care calculatoarele instituției au fost dotate cu sistem Windows, dar diferit de cel indicat în caietul de sarcini care avea drept obiectiv achiziția de programe licențiate Microsoft Windows și Microsoft Office.

Citește și: Dosarele de rezonanță vor fi investigate mai eficient. De la munca pe hârtie, procurorii trec la programe avansate (VIDEO)

Cine sunt cei patru candidați, propuși la funcția de procuror general

Alexandr Stoianoglo– jurist, politician, a deținut funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele Partidului Democrat și a fost vicepreședinte al Legislativului în perioada 2009-2010.

Veaceslav Soltan – din 2017, șef al Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice a Procuraturii Generale.

Vladislav Gribincea - este preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) din anul 2010. El activează în sectorul non-guvernamental din anul 2002. A fost expert în elaborarea Strategiei de Reformare a Sectorului de Justiţie pentru anii 2011-2016. Gribincea este membru al Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova. Începând cu anul 2002, el reprezintă reclamanţii în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Oleg Crîșmaru - procuror la Procuratura Basarabeasca. A pretins, anterior, și la funcția de șef al CNA.

De precizat este că interviurile au avut loc cu ușile închise. Autoritățile au argumentat că măsura a fost luată pentru ca să nu ofere candidaților posibilitatea „să se inspire” unii de la alții. 

Cine a făcut parte din Comisia de selecție a candidaților la șefia PG

Printre membrii Comisiei pentru preselecția candidaților la funcția de Procuror General s-au numărat:

- Olesea Stamate, ministrul Justiției;

- Raisa Botezatu, fost judecător;

- James Hamilton, expert internațional în domeniul procuraturii;

- Sergiu Băieșu, doctor în Drept, profesor universitar, Universitatea de Stat din Moldova;

- Igor Boțan, director executiv al Asociației Obștești „Asociația pentru Democrație Participativă", reprezentant al societății civile;

- Petru Bobu, fost procuror, avocat, acesta fiind desemnat în componența Comisiei de către Președintele Parlamentului, în locul lui Dumitru Postovan.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!