Potrivit sesizării depuse de Iurie Ciorescu la CNA, document publicat de portalul Unimedia, acesta a acuzat faptele de depășire a atribuțiilor de serviciu și de abuz, care ar fi fost comise de Andrei Spînu.

„Pe parcursul lunilor iulie-septembrie 2019, am fost chemat de cinci ori la secretarul general al Guvernului în birou, unde, fiind intimidat și supus unor presiuni psihologice enorme, am fost impus să scriu cerere de eliberare din funcția deținută. […] Am fost amenințat cu controale din partea Corpului de Control al prim-ministrului și din partea altor organe de control de drept. Am refuzat să îndeplinesc indicațiile ilegale”, a scris în plângere ex-deputatul PDM.


De partea cealaltă, Andrei Spînu neagă acuzațiile, menționând că Iurie Chiorescu poate să conteste decizia de demitere.

„Ca urmare a controlului efectuat de Corpul de Control al prim-ministrului, în adresa consiliului FISM, al căruia eu sunt președinte, a venit o sesizare. Noi am analizat această sesizare, consiliul FISM de două ori a propus demiterea în termeni legali a dlui Iurie Chiorescu, ceea ce am și făcut. În curând, vom anunța un concurs nou pentru această poziție. Îndemn toți experții, profesioniștii, oamenii integri și onești să aplice la acest concurs”, a declarat Andrei Spînu.

Întrebat dacă l-a șantajat pe ex-directorul FISM, acesta a menționat: „Este curios de ce dlui a mers după demitere și nu până la demitere să vorbească despre asta. Eu nu am făcut chestia dată și nu sunt eu persoana care să vină să șantajeze și să pună presiune”.

Amintim că fostul liberal-democrat, care a aderat ulterior la PDM, Iurie Chiorescu, a fost numit director al Fondului de Investiții Sociale din Moldova la finele lunii martie 2019.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!